>

Monday, January 6, 2014

Pandangan Haron Din Terhadap Marina Bila Hadir Menyokong Gereja Guna Kalimah Allah


Dengan jelas sekali tindakan di atas adalah satu bentuk provokasi terhadap umat Islam di Malaysia.  Mahkamah sudah buat keputusan, Sultan Selangor sudah bertitah tentang isu ini pada 14 November 2013. Mengapa ada pihak yang mahu melangkaui undang undang dan perintah Sultan? 

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-82 yang bersidang pada 5 - 7 Mei 2008 telah membincangkan Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah. 

Muzakarah telah memutuskan bahawa lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam lain. 

Oleh itu wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.


Malaysiakini sendiri sudah lupa apa yang mereka telah laporkan (rujuk sini). Sepatutnya portal tersebut tidak boleh terus mengapi ngapikan umat Islam di Malaysia dengan berita provokasi yang melampau seperti dalam berita di atas. 

PAS Selangor sendiri patut merasa malu kerana tidak berpihak kepada Islam dan berlandaskan apa yang sudah diputuskan oleh Majlis Fatwa. Dulu ketika isu agama, PAS yang paling lantang tentang isu agama. Di mana mereka sekarang? Di mana Persatuan Mahasiswa Islam di universiti yang "garang" sangat tentang isu ini suatu ketika dahulu?

Mereka patut malu dengan Haron Din tentang isu ini. Dengar dan lihat sendiri apa yang Haron Din perkatakan tentang isu kalimah Allah ini.
8 comments:

Anonymous said...

APA KOMEN HADI AWANG..........PRESIDEN PAS.
OOOOI HADI AWNAG MU DI MANA ?

Anonymous said...

khalis gereja ptg semlm siap buat majlis sambutan chritmas kat kwsn parlimen dia.. ha ha PAS PAS... dah la Datuk Haron, sila tinggalkan saja PAS tu sekalipun benci UMNO tinggalkan demi menegakkan islam dibumi ini jgn jadi ulama spt yg diriwayatkan dlm hadis oleh sahabat baginda Rasulullah s.a.w . Berkata Ali bin Abi Talib, Akan datang di suatu masa di mana Islam itu hanya akan tinggal namanya saja, agama hanya bentuk saja, Al-Quran hanya dijadikan bacaan saja, mereka mendirikan masjid, sedangkan masjid itu sunyi dari zikir menyebut Asma Allah. ORANG-ORANG YANG PALING BURUK PADA ZAMAN ITU IALAH PARA ULAMA, DARI MEREKA AKAN TIMBUL FITNAH DAN FITNAH ITU AKAN KEMBALI KEPADA MEREKA JUGA. DAN KESEMUA YANG TERSEBUT ADALAH TANDA-TANDA HARI KIAMAT."

Anonymous said...

Harun din brani ckp pun dgn puak UMNO dan anak puak UMNO jer..
berani ke dia sanggah Nik Najis? Hadi dan hero besar PR.. Nuar Brahi?

Munapik lah.. ckp lain buat lain.. ade kuasa dlm parti pun xboleh ubah apa2.. mcm mana nk ubah negara.. puihh laaa !

Anonymous said...

D Haron Din dari dulu adalah idola ku...ttapi pada prinsip dakwahnya..kalau dia di luar parti aku lagilah sangat setuju.....

Anonymous said...

Harun Din tak sepatutnya hanya tahu bercakap,tapi tidak bertindak.Belum lagi dapat jawatan sebagai YB ,exco atau jawatan dlam kerajaan,Harun Din dah sayang nak tinggalkan Pas, dah takut nak perbetulkan mangkuk sesat dalam Pas,dah teragak-agak utk mengkritik pendirian Pas -takut di pecat barangkali.HD lebih rela terus bersma mereka yg menyanggah dan bertindak berbeza dari apa yg dia 'fatwakan',megapa?.Mungkin juga HD sudah mengubah fatwanya sepertimana Hj Hadi yg menolak 'fatwa'nya sendiri yg di buatnya lebih 30 tahun lalu.Bagi mereka Islam berubah-ubah,berubah mengikut keperluan mereka.

Anonymous said...

HARUN DIN DISYIAHKAN OOLEH PASPISPUS


DAH NGAKU JUMPA NABI TAPI MUNAFIK
HIDUP UNTUK WANG


NIK AJIS NABI KE
AJI ADI NABI KE

WA RESPET KAT PADERI YG TEGUH DLMPERJUANGAN AGAMANYA

MALU KAT UNTA... UNTA TAK BODOH

Anonymous said...

Hampir semua ulamak yg ade dlm malaysia la ni MUNAFIK tapi mereka x sedar hanya pentingkan tekak dan perut mereka saja.

Anonymous said...

Sori.. HD bukan ulamak.. Ulamak tiada sifat dendam, HD masuk Pas pis pus sebab gaduh ngan MAHADIR.
harun din dan ding dong adalah ularmak mcm hadi kerpuk lekor n nik najis...
Semua ular jaga perut jer.