>

Saturday, December 28, 2013

Himpunan Guling Kerajaan : Amaran Keras Dari Datuk Bandar Kuala Lumpur

SHAH ALAM - Susulan dakwaan yang mengatakan satu himpunan menggulingkan kerajaan akan diadakan ibu kota pada hujung bulan ini, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib menegaskan, Dataran Merdeka bukan tempat untuk mengadakan himpunan tersebut.
Memetik laporan, The Malaysia Insider, Ahmad Phesal berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) belum menerima sebarang permohonan daripada mana-mana pihak untuk berhimpun di Dataran Merdeka.

"Dataran Merdeka hanya digunakan untuk acaran sambutan tahun baru dan beberapa program hiburan yang kita sudah aturkan.

“Ini bermakna dari segi penggunaan, seperti apa yang saya katakan, hanya untuk sambutan tahun baru dan tiada acara lain seperti didakwa,” katanya.

Sebelum ini, sekumpulan mahasiswa di bawah Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) telah mengumumkan perhimpunan pada malam ambang tahun baru di Dataran Merdeka untuk membantah siri kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang disebarkan melalui media sosial.

Sehubungan itu, seorang pemimpin pelajar telah ditahan di Kuala Lumpur untuk disiasat di bawah seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012, berhubung perhimpunan itu.

1 comment:

Anonymous said...

amaran keras....

Bunyiknya seperti menteri amaran dalam negeri yang dulu je.. N.A.T.O..