>

Saturday, November 23, 2013

Tangguh Pengundian Muktamar, PAS Patut Lantik Ambiga Jadi Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Muktamar PAS


Jika benar dakwaaan Ustaz Abu Bakar ini, maka satu laporan polis dibuat untuk menyiasat siapa dalang sebenar yang menyebarkan sms tersebut. Jika tidak, maka apakah ini satu lagi reverse psychology yang sengaja dibuat oleh pihak terbabit untuk mencari simpati dan publisiti. 

Hanya 1,129 orang perwakilan yang memilih untuk mengundi kepimpinan PAS. Nampaknya demokrasi PAS lebih dalam kumpulan "syok syok sendiri" dan tidak holistik sebagaimana UMNO yang berani mengadakan pemilihan kepimpinan tertingginya di kalangan 150,000 orang ahli. Jauh beza demokrasi PAS dan UMNO.

Lebih memalukan, hanya 1,129 orang tetapi itu pun sistem pengundian terpaksa ditangguhkan kerana masalah berikut:

"(Ada) satu nama ulang dua kali (pada kertas undi). Jadi esok kita guna sistem lama iaitu satu kertas ada 61 orang calon,"

"Biar kita susah (untuk mengira). Kita tak nak berlaku lagi. Kita mengaku kesilapan dan kita nak pastikan semua pihak berpuas hati," Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS Asmuni Awi

Nampaknya sistem demokrasi ala PAS pun ada kesilapan dan kelemahan. Sedap sangat PAS mengata orang lain sebagai tidak telus, pengundi hantu, tidak cekap dan sebagainya. Bila kena pada pemilihan sendiri, 1,129 orang pun tidak boleh kendalikan dengan baik.

Pengundian muktamar PAS menyerlahkan praktikal demokrasi siapa yang lebih baik. Patut PAS lantik Ambiga utnuk jadi Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS. Boleh eksperimen, apakah demokrasi yang dikendalikan oleh Ambiga bersih sepenuhnya atau tidak. 


1 comment:

Anonymous said...

kah...kah...kah