>

Wednesday, November 27, 2013

Pro Mahasiswa Bakal Tawan UPM Dalam PRK Kali Ini


Poster calon Aspirasi di Universiti Putra Malaysia.  
Mampukah Aspirasi bertahan di UPM?

Khabarnya pasukan Aspirasi UPM sudah berpecah kepada dua kumpulan dan keretakan itu adalah berpunca daripada wujudnya satu kumpulan baru yang dinamakan Siswa Penggerak Universiti (SPU).

Khabarnya, SPU mempunyai sumber kewangan yang kuat dan mahu membuat tawaran yang besar kepada calon calon Aspirasi yang bergerak menerusi Penggerak Mahasiswa Putra (PMP). Keretakan dan perpecahan kumpulan Aspirasi ini memungkinkan kemenangan mudah buat kumpulan Pro Mahasiswa di UPM.

Daripada segi poster dan cara kempen, didapati kumpulan Pro Mahasiswa sudah mula menggunakan teknik kempen yang lebih kreatif dan dekat dengan pelajar. Berbeza dengan strategi jahat mereka dulu sewaktu memecah pintu pejabat HEP dan strategi menarik simpati dengan bersolat di kawasan parking kereta.

Satu lagi kumpulan yang kuat yang dinamakan sebagai PEMBINA (pecahan kepada kumpulan PMI) dikatakan kumpulan yang paling kuat sekali di UPM. Lebih kuat berbanding SPU, PMP dan Aspirasi sendiri. Poster kumpulan ini adalah seperti calon bernama Lokman di atas. 

Amat pelik dan ajaib bila Pro Mahasiswa sendiri berkempen untuk calon PEMBINA di facebook mereka sendiri. Mana pergi semua calon Aspirasi?

Menanti nasib kekalahan yang sama macam di UKM? Akibat perpecahan dalaman maka peluang itu digunakan sebagai kekuatan pihak lawan untuk menang.

 
No comments: