>

Friday, November 22, 2013

Pandangan Lim Guan Eng Terhadap Cadangan Hudud PAS
Dalam pilihan raya yang lepas PAS tidak berani langsung cakap pasal hendak laksanakan hudud. Namun menjelang pemilihan dalam muktamar PAS, ada dua isu besar yang sengaja  dibangkitkan kembali untuk menjadi isu dalam muktamar 

1) Isu kritikan terbuka Karpal Singh terhadap PAS

2) Isu perlaksanaan hudud oleh PAS.

Sebenarnya dua perkara ini sudah lama diperbincangkan dalam PAS dan ianya akan berbalik pada jawapan yang sama iaitu Karpal Singh tetap tidak bersetuju dengan PAS dan DAP juga tidak bersetuju hudud dilaksanakan oleh PAS.

Video di atas menjelaskan apa pandangan sebenar DAP terhadap hudud. Biarpun Tuan Ibrahim Tuan Man menggesa agar hudud dilaksanakan di negeri Selangor, Pulau Pinang juga, namun cadangan itu hanya tinggal satu retorik muktamar semata mata.

Yang tinggal selepas muktamar adalah perkara ini iaitu semua yang diperkatakan tentang hudud dan Karpal Singh adalah satu sandiwara dan putar belit pihak media. PAS akan menyalahkan media. Situasi sama macam isu Bangla 40,000, itulah jalan keluar untuk PAS mematikan dua isu diatas selepas muktamar selesai.

Apakah ini masih tidak disedari oleh perwakilan perwakilan dan ahli ahli PAS di bawah? Mereka sebenarnya sedang ditipu berulang kali menggunakan taktik yang sama. Taktik pembohongan Anwar Ibrahim.

No comments: