>

Wednesday, October 23, 2013

#PRKSgLimau : Gambar Mat Sabu Frust Tidak Terpilih Sebagai Calon Di Sungai LimauGambar di atas menceritakan segalanya bahawa Mat Sabu sedang ditinggalkan bersendirian oleh pemimpin pemimpin PAS menjelang muktamar PAS nanti. Desas desus bahawa jawatan Timbalan Presiden PAS akan dicabar sudah kuat. 

Sudah ada beberapa calon termasuklah Menteri Besar Kelantan, Tuan Ibrahim Tuan Man, Husam Musa dan Nik Amar mahu mencabar jawatan Timbalan Presiden PAS. Ini bermakna pertandingan untuk jawatan itu sahaja akan menjadi 5 penjuru.

Persoalannya, jika sebegitu sengit pertandingan untuk jawatan no. 2 PAS, apakah Husam Musa akan masuk sekali mencabar jawatan yang kini disandang oleh Mat Sabu itu? 

Tidak mustahil, Husam Musa mencabar jawatan yang lebih tinggi kerana inilah peluang terbaik untuknya menjadi orang nombor satu dalam PAS dan mengembalikan semula sokongan terhadapnya selepas gagal menjadi Exco Kerajaan Negeri Kelantan.

Yang paling malang dalam permainan ini adalah Mat Sabu, kerana pesaing pesaing Mat Sabu takut memberikan populariti secara percuma dalam pilihan raya kecil Sungai Limau kepadanya. 

Mat Sabu tidak kelihatan dalam gambar di atas. Mana dia pergi?


Yang paling untung dalam pilihan raya kecil kali ini adalah Mahfuz Omar, beliau dijangka tidak menghadapi masalah untuk mempertahankan kerusi Naib Presiden PAS jika keputusan Sungai Limau memihak kepada PAS. 

Jika tidak kalah sekalipun, Mahfuz Omar tetap untung kerana calon PAS yang dipilih di Sungai Limau sekarang adalah anak didiknya. 

Sudah tentu, Sungai Limau ini menjadi medan terbaik untuk Mahfuz Omar melatih jenteranya bagi hadapi muktamar PAS nanti. Menyusun jentera daripada seluruh negara bagi hadapi pilihan raya kecil adalah satu advantage kepada Mahfuz. 

Apa pun PAS sedar bahawa kali ini, mereka tidak lagi boleh berharap kepada aura arwah Ustaz Azizan Razak lagi untuk menang.

PAS tahu aura yang paling kuat sekarang adalah aura Mukhriz, itulah yang paling risaukan kerana Azizan Razak sendiri ketika masih hidup baik dan rapat dengan semua orang UMNO termasuklah Mukhriz sendiri. 

Apakah ada apa apa amanat terakhir Azizan kepada Mukhriz sebelum beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir?

Rahsia itu mungkin ada pada Mukhriz dan isteri Ustaz Azizan. Pengundi Sungai Limau akan menilai dengan lebih mendalam kali ini, sebelum membuat sebarang keputusan untuk memilih. 

No comments: