>

Wednesday, September 4, 2013

Apa Beza Beli Kereta Di Singapura Dengan Malaysia?

 
 
 
 
Dengan sekatan baru daripada Pihak Berkuasa Kewangan Singapura "Monetary Authority of Singapore" (MAS) bagi pinjaman kenderaan bermotor serta struktur baru  "Additional Registration Fee" (ARF), ramai orang yang berhasrat untuk membeli atau sudah memiliki kenderaan tidak memahami bagaimana prosedur harga  sebuah kereta dikenakan di Singapura. 
 
Ramai juga kurang maklum apakah faktor-faktor yang menyumbang kepada harga syiling yang tinggi "sky-high price" yang perlu  dibayar oleh pengguna di Singapura untuk mendapatkan sebuah kereta.

Berikut adalah 7 faktor bagi mereka yang ingin membeli kereta di Singapura :

1) Yuran Pendaftaran - Yuran Asas pentadbiran $140. 

2) Cukai Perkhidmatan ( 7% GST pada Duti Eksais + OMV ) Barangan & - Satu bentuk cukai penggunaan yang dikenakan berdasarkan nilai barangan. 

3) Duti Eksais (20% daripada OMV ) - Borang tambahan cukai yang dikenakan . Seperti ARF , Duti Eksais juga dikira berdasarkan peratusan daripada OMV kenderaan. 

4) Nilai Pasaran Terbuka atau "Open Market Value"  ( OMV ) - Dinilai oleh Kastam Singapura, OMV mengambil kira harga pembelian , pengangkutan, insurans dan semua caj lain yang berkaitan dengan penjualan dan penghantaran kereta dari negara pembuatan ke Singapura. OMV bukan harga jualan dari pengilang kepada peniaga yang diberi kuasa tempatan.

 5 ) Sijil Kelayakan (COE) - Terdiri daripada lima kategori: Kategori A (Kereta 1600cc bawah & Teksi ), B (Kereta 1600cc ke atas ), C (Barangan Kenderaan & Bus ), D ( Motosikal) , dan E (Terbuka) .

 6) Yuran Pendaftaran Tambahan "Additional Registration Fee" (ARF) - 100% daripada OMV berdasarkan pemerintah sebelumnya. Sehingga bidaan COE seterusnya pada Mac 2013 , struktur ARF peringkat baru akan dikenakan. Kereta dengan OMV sehingga $ 20,000 tidak akan terjejas tetapi $ 30,000 berikutnya ($ 20,001 - $ 50,000) akan dikenakan cukai 140% daripada peningkatan OMV manakala kereta dengan OMV melebihi $ 50,000 akan dikenakan cukai 180% daripada peningkatan OMV . 

7 ) Skim Kenderaan Pelepasan Berasaskan karbon "Carbon Emissions-Based Vehicle Scheme"
 (CEVS) - Kenderaan dengan pelepasan karbon yang kurang daripada atau sama dengan 160g/km layak mendapat rebat sebanyak $ 5,000 kepada $ 20,000. Sebaliknya , pemilik kereta akan dihukum dengan bayaran tambahan sebanyak $ 5,000 hingga $ 20,000 jika kenderaan mereka mengeluarkan karbon lebih daripada atau sama dengan 211g/km . 

Bacaan lanjut di pautan ini.

No comments: