>

Wednesday, August 14, 2013

Kecam Majlis Agama Seperti Taliban, Siapa Dalang Disebalik Lawyers For Liberty?


13 Ogos 2013, dalam satu artikel di Malaysiakini, sebuah NGO pro pembangkang yang bertopengkan nama hak asasi manusia telah mengecam tindakan Majlis Agama Islam Johor merobohkan surau dan menyifatkan tindakan itu seperti Taliban.

Tulisan dalam Twitter Lawyers For Liberty (LFL) itu telah diberi nafas populariti dalam Malaysiakini. Bermaksud, Malaysiakini sengaja memberi highlight kepada tweet LFL untuk menambahkan lagi tuduhan Taliban LFL kepada Majlis Agama Islam. Tuduhannya LFL hanya mengguna logik akal dan intuisi hak asasi semata mata.


Siapa sebenarnya di belakang LFL ini? Beribu pejabat di Petaling Jaya, Selangor, LFL dilihat banyak mempromosikan pakatan pembangkang dalam portal, facebook dan twitternya. 

Yang tidak fahamnya, LFL tidak mahu menerima hakikat bahawa tindakan yang dilakukan oleh Majlis Agama Islam Johor itu adalah dalam bidang kuasa tugas dan undang undang agama negeri Johor. Majoriti lawyer dalam LFL mungkin tidak faham undang undang agaknya.

Apa hak LFL untuk campur tangan? Mengapa mahu menjadikan isu di surau itu sebagai isu hak asasi sedangkan ianya jelas sekali adalah isu yang berkaitan dengan agama. 


Di atas ini adalah tulisan N. Surendran (Naib Presiden PKR) untuk menyokong Anwar Ibrahim dalam portal LFL. Apakah N. Surendran, yang juga merupakan seorang lawyers adalah penggerak di belakang LFL? 

Kalau di SUARAM, penggeraknya adalah Sivarasa Rasiah, juga pernah menjawat jawatan Naib Presiden. Apakah SUARAM dan LFL ini adalah bidang tugas Naib Presiden PKR?


Di atas ini pula adalah pengendali (admin) kepada Group LFL di Facebook. Ada enam pengendalinya, 5 orang wanita Islam dan seorang wanita bukan Islam bernama Michelle Yesudas. 

Tinggal di Petaling Jaya jika dilihat dalam Facebooknya tetapi sedang belajar di University Warwick. Berkemungkinan Michelle Yesudas ini adalah fake profile. Apa pun lihat profilnya di sini.

Mengapa enam orang pengendali di Open Group Facebook ini didedahkan? Ini kerana berkemungkinan 6 orang ini adalah orang yang sama mengendalikan akaun twitter LFL yang mengecam Majlis Agama Islam Johor sebagai Taliban.


Kita sudah dapat meneka apa sebenarnya motif LFL mahu masuk campur urusan Majlis Agama Islam di Johor. Mahu mencampur adukkan sentimen hak asasi dalam urusan agama dan akhirnya mahu membawa kepada kepentingan politik PKR dan pembangkang.

Agaknya, sebab itulah LFL dijemput hadir untuk berucap dalam Kongres PKR pada 2011. LFL mungkin sudah diiktiraf sebagai sebahagian daripada sayap parti PKR. 

Pihak Majlis Agama Islam Johor perlu mengambil tindakan terhadap niat jahat LFL untuk melabelkan MAIJ sebagai Taliban. Jangan dibiar puak puak hak asasi ini menghancur dan memperlekehkan institusi agama Islam di negara ini?

Hairan ya, mengapa LFL tidak persoal kesalahan yang dibuat oleh penganut Buddha dalam surau tersebut?


1 comment:

Anonymous said...

Lawyers for liberty konon - mereka ni HARAM JADAH penjilat kaki "demokrasi/hak asasi" SAMPAH Barat-Zionis! Bayangkanlah kalau umat Islam pergi ceroboh gereja, kuil Hindu/Cina! Jadi yg Taliban (PENGGANAS yg. sebenarnya ditaja si DAJAL DUA MUKA Barat-Israel utk menakluk Afghanistan yg. kaya minyak-gas) sebenarnya ialah loyar-loyar PENYANGAK DAPKURAP/PKR!

Kat Jerman/Barat, hanya perayaan Kristian sebagai acara RASMI negara; adakah mereka sambut Aidilfitri, Deepavali, Hari raya Cina dsbnya dengan sama - jgn haraplah! Gereja boleh tumbuh macam cendawan tapi masjid dan rumah ibadat agama lain, dikawal ketat. Dan wanita Islam pakai tudung tak boleh kerja dengan k’jaan di Jerman! Dan pertubuhan Jerman Konrad Adeneur pula nak masuk campur hal "hak asasi" kesamaan agama kat M'sia ni, apasal? Dasar PENJAJAH Barat-Zionis memangnya HIPOKRIT, PENIPU dan SAMSENG LAKNAT! Maka kenapa loyar-loyar SAMPAH DAPKURAP/PKR tak MELALAK pula hal ini?!

Paderi-paderi Kristian pula boleh MEROGOL anak-anak kecil, lelaki mahupun perempuan, berdekad lamanya, dan dilindungi si Vatican. Dan bukankah puak Kristian dan gereja yg. membunuh dan merompak, beramai-ramai (berjuta)dan MENGKRISTIANkan Native Americans/Canadians (disembelih kulit kepala mereka), Aboriginal Australians (dipotong kemaluan yg. lelaki) dan Bumiputera Latin Amerika/Afrika berabad dulu? Lepas itu, puak Kristian bersama Yahudi juga yg. sekarang membunuh umat Islam (juga berjuta) sesuka hati seperti di Palestin, Libya, Syria, Somalia, Afghanistan, Mali, Sudan, Nigeria, Lebanon, selatan Thailand/Filipina, Iraq, dsbnya. Semua pembunuhan ini adalah utk tujuan utama utk merompak kekayaan Bumiputera Islam dan Bumiputera lain! Jadi mana-mana Bukan Islam, sebelum menghina Islam/umatnya, termasuk loyar-loyar ini, baik tengok tamadun sendiri!

Dan golongan liberal Islam/Melayu pula memang PENJAHANAM agama, bangsa dan negara. Kerana mereka sudah TAKSUB dgn "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si Barat-Zionis! Kononnya falsafah dan undang-undang Barat-Zionis yang terbaik (pala hotak si KAPIR Barat-Zionis ini!), tetapi di mana wang, kebebasan seks termasuk pelacuran/pornografi/kehamilan luar nikah (termasuk kanak-kanak), dadah, alkohol dan perjudian - menjadi tuhan mereka!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (dulu saya MAKCIK Tempurung; tapi saya asyik mimpi keenakan nasi sambal belacan dgn ikan masin, dan ulam petai/jering!)