>

Saturday, July 20, 2013

Suara Nelayan #KualaBesut

1 comment:

Anonymous said...

Habislah kampung pusaka nelayan Melayu/Islam di P. Perhentian dan seluruh K. Besut ini, macam di P. Tioman kalau si DAP MENANG, kerana DAP yang sebenarnya menguasai PKR, PAS dan PR.

Tengoklah Pulau Tioman, yang mana penduduk kampung nelayan BUMIPUTERA Melayu ramai dihalau oleh BERJAYA resort yang mengambil kawasan amat luas - sampai pantai yang panjang dan laut pun dia bolot untuk hotel dia; untung dia berbillion; berapa agaknya dia bayar penduduk kampung, ORANG ASAL pulau itu dan seluruh Tanah Melayu ini! Sedangkan pantai dan laut kepunyaan orang awam termasuk penduduk kampung/nelayan tersebut!

Lihat juga RAKUS si CINABIAWAKDAP yang makin GANAS dan BUAS, untuk terus halau BUMIPUTERA Melayu/Islam dari P. PINANG, dengan sengaja MEROSAKKAN kampung-kampung sawah padi/nelayan pusaka nenek moyang berzaman kita, (dari sebelum dijajah British durjana lagi)! Balanya bumi pusaka tercinta kita ini, akibat kita terlalu BAIK HATI, sedangkan orang kampung miskin Melayu/Islam makin dipijak si CINABINATANG DAP/PKR ini!

Di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130718/po_07/Projek-DAP-ancam-1000-nelayan, Projek DAP ancam 1,000 nelayan, Oleh NORAZLINA ISMAIL:

KEPALA BATAS 17 Julai - Nasib kira-kira 1,000 nelayan di Penaga di sini dijangka terjejas sekiranya kerajaan DAP Pulau Pinang meneruskan rancangan pelaksanaan projek akuakultur di kawasan itu yang dianggap boleh mengancam alam sekitar dan penduduk tempatan.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S.M. Mohamed Idris berkata, pelaksanaan projek itu bakal memusnahkan hutan paya bakau, mencemarkan laut, menjejaskan sumber perikanan nelayan, selain mendedahkan penduduk di kawasan tersebut dengan ancaman ribut, tsunami dan air masin.

"Projek ternakan udang yang akan diusahakan oleh Persatuan Pengusaha Akuakultur Pulau Pinang (Penkua) itu boleh mengganggu ekosistem kerana melibatkan 204 hektar hutan paya bakau bermula dari Sungai Kuala Bekah hingga ke Sungai Kuala Muda.....

"Kita tidak mahu nelayan di Penaga menerima nasib sama seperti yang dialami oleh 2, 000 nelayan di Balik Pulau dan Seberang Perai Selatan. Tangkapan mereka telah merosot lebih 50 peratus sejak beberapa tahun kebelakangan ini akibat pembangunan dan aktiviti ternakan udang di kawasan tersebut," ujarnya.

SEBELUM ITU; dengan SISA BABI di di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130711/po_04/Ismail-Sabri-kecewa-sikap-Guan-Eng, Ismail Sabri kecewa sikap Guan Eng, Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA:

KUALA LUMPUR 10 Julai - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mendesak Kerajaan DAP Pulau Pinang agar lebih sensitif dan menangani segera isu pengaliran najis babi ke kawasan tanaman padi di Kampung Selamat, Tasek Gelugor.

……Baru-baru ini, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) melahirkan kekesalan dengan kegagalan kerajaan DAP Pulau Pinang menyelesaikan kes pencemaran najis babi di Kampung Selamat sehingga menyebabkan 500 pesawah terpaksa menanggung kerugian.

Selain Kampung Selamat, Kampung Pantai Acheh di Balik Pulau juga menerima nasib sama apabila najis babi mencemarkan laut di kawasan berdekatan sehingga memberikan kesan kepada ekosistem hidupan di kawasan berkenaan dan hal serupa menimpa Kampung Jawi…..

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

(PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAP/PKR/Red Beans militia durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)