>

Thursday, July 25, 2013

Isu SK Pristina, Baca 12 Hujah Ini Bagi Menafikan Propaganda Yang Dibuat Oleh Blogger PembangkangIsu sekolah Sri Pristana, ini adalah artikel yang saya jumpa (terima kasih kepada sesiapa yang telah memberikan link blog tersebut). Ini adalah terjemahan nya.

Artikel ini di tulis oleh seorang lelaki india yang telah pun melawat sendiri ke sekolah tersebut.

"Saya ada pengalaman buruk kerana tidak diberi peluang untuk menjelaskan dari pihak saya sendiri apabila ada sesuatu isu timbul.

Sejak dari itu, saya mula memandang setiap perkara dari sudut perspektif yang berbeza. Dengan bersikap secara adil, saya ingin berkongsi sesuatu info berkenaan sekolah sk Pristana mengenai isu yang tengah hangat diperkatakan oleh semua sekarang.

Saya telah pun pergi MELAWAT sekolah tersebut dan ini adalah hasil yang saya dapat:

1. kantin sekolah tersebut sebenarnya mengalami masalah dalam menampung sebanyak 350 pelajar yang keluar untuk waktu rehat pada masa yang sama. Hal ini berlaku semenjak Januari 2013 lagi.

2. Pelajar- pelajar duduk disekitar kantin kerana kantin terlalu kecil dan tidak dapat menampung mereka yang lain untuk makan di dalam kantin itu sendiri.

3. Pengetua yang melihat situasi ini memutuskan untuk mengunakan bilik PERSALINAN yang terletak BERHAMPIRAN dengan kantin.

4. bilik persalinan tersebut mempunyai beberapa buah kerusi dan meja yang telah dibuka sejak bulan MAC 2013. Ini adalah salah satu inisiatif dari Pengetua untuk mengelakkan pelajar-pelajar duduk di sekitar kantin dibawah terik dan panas matahari.

5. Sehingga bermulanya Ramadhan, semua pelajar termasuklah pelajar MELAYU telah pun menggunakan bilik persalinan tersebut sebagai "kantin"

6. Sebenarnya TIADA tandas berdekatan dengan bilik persalinan tersebut.

7. Yang sebenarnya, ia hanyalah dua bilik persalinan untuk lelaki dan perempuan yang terletak bersebelahan.

7. Kamu boleh mengatakan bahawa ada tanda "tandas" (gambar lelaki dan perempuan yang selalu kita lihat di depan pintu tandas) di situ. sebenarnya, itu bukan tanda "tandas" tetapi tanda yang membezakan bilik persalinan lelaki dan perempuan.

8. Tiada sebarang MANGKUK TANDAS didalam bilik persalinan tersebut dan jika dilihat secara dekat, pelajar meletakkan KASUT mereka diluar bilik persalinan.

9. Pengetua menggunakan bilik persalinan (lelaki) kerana ia mempunyai fasiliti seperti sinki. Tempat itu juga adalah tempat yang paling DEKAT dengan kantin. Bilik persalinan perempuan masih tidak di gunakan buat masa ini.

10. Di sekolah tersebut mempunyai 3 orang guru BUKAN MELAYU (2 orang india dan seorang lagi orang asli) . Semua mereka sedar tentang hal ini dan mereka tiada masalah berkenaan dengan solusi sementara kerana masalah ruang kantin yang kecil dan tidak dapat menampung kesemua pelajar. Jika kamu berfikir bahawa pelajar INDIA di layan teruk, mestilah dua orang guru india juga akan bersuara dan marah tentang hal ini bukan? PIBG sekolah juga sedar akan hal ini .

11. Ibu bapa yang telah menyebarkan gambar ini di facebook, hanyalah melawat sekolah setelah diberitahu oleh pemandu bas sekolah yang kononnya pelajar makan didalam tandas. mereka TIDAK TAHU perkara ini telah berlaku sejak bulan MAC 2013.

12. Sekolah itu telah di arahkan untuk tutup "kantin sementara" dan telah menerima alternatif yang lebih baik dan telah dipersetujui oleh pengetua sekolah.

Ini adalah sebahagian daripada kisah sebenar yang GAGAL untuk difahami oleh sesetengah pihak.

- gambar di atas sudah cukup untuk menepis tuduhan bahawa sekolah ini memberi "layanan buruk" kepada pelajar bukan islam. Guru-guru sendiri pun menggunakan bilik tersebut sebagai tempat untuk menjamu selera.

Link: http://dhanyaraam.blogspot.com/2013/07/canteen-in-changing-room-facts-that-you.htm

1 comment:

Otak geliga said...

itu satu hal bro tp yg lebih utama:

1)mana dia permohonan maaf dr keluarga bdk India tu sbb sengaja memburukkan Allah, Islam & Melayu?...pihak media spttnya cari keluarga India sampai dpt & minta penjelasan kenapa MENIPU dlm artikel dia & mengaitkan isu ini dgn Allah, Melayu & Islam.....ini yg rakyat mahu tahu skrg

2)mana dia permohonan maaf dr blogger Amenoworld yg spt scr sengaja menerima bulat2 tuduhan keluarga bdk India tu utk dipaparkan dlm blog dia?....sudahlah langsung tak dtg sendiri ke lokasi, bertanyapun tidak, semua tulisan atas dasar percaya bulat2....seolah2 sengaja nak menghina Allah, Islam & Melayu di bulan Ramadhan ni

3)mana dia permohonan maaf P.Kamalanathan yg mengaitkan isu ini dgn isu perkauman?....dia sendiri belum siasat apa2 sudahpun mengeluarkan ayat2 yg JELAS berunsur perkauman....mana permintaan maaf dia???

4)keputusaan mkn di bilik persalinan yg diubah suai sudahpun bermula sjk bulan MAC/APRIL lg....& yg lebih utama, keputusan dicapai dlm mesyuarat PIBG...jd apa justifikasi nak menyalahkan pihak GB semata2?...jika ada yg melihat temu bual dgn ibu bdk2 India tu, JELAS mrk sbnrnya langsung tak peduli dgn anak mrk di sekolah sbb ayat yg dikeluarkan JELAS menunjukkan dia TAK DTG MASA MESYUARAT PIBG berlangsung....maka tak layak nak beri pendapat!!