>

Sunday, December 9, 2012

Farid Kamil Bakal Didakwa Kerana Foto Ini

Khabarnya pihak ATM sedang mempertimbangkan untuk mengheret Farid ke mahkamah atas kesalahan kerana memakai pakaian tentera.

Farid katanya akan didakwa atas Akta Kesalahan Kecil 1955 kerana memiliki barang-barang tentera.

Jika menurut Seksyen 140 Kanun Keseksaan kesalahan tersebut memperuntukkan hukuman penjara selama dua tahun jika memakai pakaian tentera dan Seksyen 170 memperuntukkan penjara tiga bulan bagi kesalahan menyamar sebagai anggota tentera.

Semuanya berpunca daripada pakaian Farid Kamil yang memakai pakaian pangkat Mejar Jeneral. Dua paku satu mahkota bersama pin payung terjun yang tersisip di dada sasa Farid.

Jika permohonan pemakaian dibuat mengikut prosedur pasti situasi sebegini tidak berlaku.

3 comments:

Anonymous said...

Kena Tangkap dan saman semua Penjual dan pemakai pakaian saragam Tentera dan Polis kat Chowkit terutama kat Kompleks Pertama.Jangan farid sahaja diambil tindakan Pembuat pakain tersebut juga kena Sama sebab tidak tahu undang-undang. Mungkin Farid tidak faham akan kesalahan memakai uniform tentera Salah... Dicadangkan Farid Kamil isi borang masuk tentera cepat-cepat..Oleh Ex-Polis.

amnitpg said...

Elok juga tindakan segera diambil oleh ATM sebab tidak semesti nya Artis boleh terkecuali dari apa juga undang-undang, jika sekali pun dai akan minta maaf atas perbagai alasan , ATM tidak harus layan kerana orang juga sedang nmenunggu untk menjatuhkan kredibiliti ATAM.

Anonymous said...

undang2 tetap undang2....