Friday, February 19, 2010

Mengapa Australia Campur Tangan Dalam Kes Liwat?

Surat 50 ahli parlimen Australia pada 11 Februari 2010.
"We hope that Malaysia's authorities will not pursue these charges", gesaan surat terbabit.

Australia tahu bahawa kuasa legislatif tidak boleh mempengaruhi sistem kehakiman. Sistem yang diguna pakai di Australia sama dengan Malaysia. Kalau sudah sama, mengapa 50 ahli parlimen Australia campur tangan? Di Australia, frasa ini disokong kuat oleh kebanyakan ahli parlimen mereka "rights for same-sex couples, but not same-sex marriage" Apa bezanya? (baca sini). Malah kejantinaan salah seorang ahli parlimen Australia pernah dipertikaikan oleh Sydney Star Observer serta rakyat Australia sendiri.

Anwar Ibrahim bersama dengan Michael Danby (Ahli Parlimen Port Melbourne, Australia, seorang berbangsa Yahudi) ketika bertemu di Melbourne, Australia pada 4 Disember 2009. Danby turut sama menggesa agar kes Anwar digugurkan. Mengapa Danby berbuat begitu? (baca sini).

Pandangan 50 ahli parlimen Australia dan desakan daripada Amerika Syarikat bukanlah pandangan majoriti rakyat mereka. Ianya dibuat untuk meraih sokongan golongan tertentu di sana. Di Melbourne, komuniti gay dan lesbian adalah penting untuk undi bagi Michael Danby. Oleh itu, kita mungkin sudah mendapat jawapan mengapa isu liwat ini cuba dicampuri . Australia tidak perlu campuri urusan di negara ini, banyak lagi isu-isu hak asasi yang mereka sendiri perlu jawab dengan masyarakat pribumi. Hubungan dua hala sesebuah negara tidak boleh dikeruhkan hanya dengan isu moral seorang individu. Biar mahkamah putuskan siapa yang benar dan salah. Mengapa hendak takut kalau tidak salah? Usah bicara soal perjuangan kalau takut berumah di tepi pantai. Bersumpah pun takut, sudah masuk mahkamah pun takut lagi? Rakyat sedang menilai.

4 comments:

C L J said...

Tindakan ini menghina sistem perlaksanaan undang undang di Malaysia. Apa kata Majlis Peguam. Tak kan diam je kot.

Anonymous said...

Australia merupakan negara yang kuat dipengaruhi oleh gerakan freemason...
malah kaum yahudi juga berpengaruh di dalam sistem pemerintahannya...
jadi tidak hairanlah jika mereka menyokong perkara2 songsang....

eXception said...

Tidak perlu dihairankan lagi mereka memperjuangkan homoseksual... Tak usah dilayan... Amerika pun dah tak ambil peduli kat Anwar... Bagi Amerika Anwar bukan apa-apa lagi pada mereka... Cuma menghabiskan duit mereka tetapi habuk pun tarak...

eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan

Anonymous said...

sebab apa depa sokong DSAI (AIDS) sebab kebayakan ahli kongres dan parlimen depa tu mengamalkan sex sejenis. bagi depa semua halal sebab depa dah ubah makna dalam Injil. kalau AIDS tu nak meliwat jugak suh dia tukar kewarganegaraan dan duk di Australia. biaq dia pulak diliwat sambil meliwat mat mat saleh Aussie.