>

Sunday, January 31, 2010

Bila Yang Tidak Menyokong, Dibela & Dimanja Manjakan Pemimpin

Berikut adalah gesaan supaya mahasiswa Pro M yang melakukan kesalahan berdemo, mengepung pejabat pentadbiran universiti, menyerbu masuk tempat pengiraan undi UKM agar tidak disingkirkan oleh universiti. Kalau kena hukum, HEP dan AUKU pula akan dituduh sebagai jahat dan zalim. Namun kalau pelajar itu berkelakuan terlalu ekstrems, bolehkah sikapnya itu dihalalkan untuk dicontohi oleh pelajar lain? Mereka akan dianggap "hero" jika tiada sebarang tindakan undang-undang. Buat apa ada undang-undang kalau tidak guna? Setahun dua lagi, ada pula nanti pelajar-pelajar baru yang akan berdemo lagi kerana meniru jejak langkah senior mereka yang terdahulu. Mereka akan kata "Apa nak takut?, kena tangkap lagi popular, kena hukum lagi popular. Jangan takut, universiti tidak akan hukum punya".

Kali ini, Pro Aspirasi menang besar di 17 IPTA. Jika dilihat jumlah ini, besar kemungkinan masalah sokongan generasi muda kepada mainstream boleh diatasi. Namun kenapa masih ramai lagi pengundi muda tidak mahu sokong mainstream? Bila keluar nanti, yang berjuang bagai hendak mati menyokong kerajaan dan universiti jarang diberikan tempat yang sewajarnya. Majoriti mereka ini dilupakan begitu sahaja. Ini sebabnya mengapa gerakan Aspirasi di kampus tidak berkesinambungan macam Pro Mahasiswa. Sudah habis, tinggalkan begitu sahaja. Budak-budak pembangkang yang keluar pula diambil sebagai PTD, guru, pensyarah dan sebagainya. Mereka ini pula dibelai dan dimanja-manjakan. Tidak dibuang pun, biarpun sudah tahu sejarah dan profiil mereka terdahulu. Bila tiba musim memilih, mereka tidak pilih seperti yang diharapkan. Siapa yang salah? Generasi muda lagi atau salah pemimpin yang memilih? Baik tidak kena pada tempatnya. Kebaikan itu tidak terbalas pun. Orang yang berbudi pula tidak dikenang sedikit pun. Musuh dalam selimut pula yang diberikan makan yang secukupnya.

23 comments:

Anonymous said...

kalah menang adat pertadingan. anyway, tertarik dengan budak pakai baju che guevara tuh, freedom fighter konon. dia (che) tuh komunis. komunis tuh haram. lagipon, kalau komunis tuh bertapak dia malaysia, ntah2 duduk hutan lagi la korang. x matang lagi diorang nih. hehe

kepada pelajar2 u. cuba perhatikan, cina india x der pon nak join korang. korang jer yg over. BELAJARlah. jangan taksub berpolitik.

Anonymous said...

Tu ler bro
Kerajaan kena tengok skrg sape yang menguasai Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tu..kalau dipegang oleh orang yang taksub PR.,penuhla sektor awam /jabatan kerajaan dengan puak PR (ramai dari kelantan,maap yer)..
Belum citer GLC lagi..kerajaan kena pantau siapa HR dlm GLC..sama dengan kes di atas..habis diangkut budak2 taksub PR ni dalam GLC..anak2 penyokong kerajaan melopong je la..
Penyokong2 taksub PR ni la perosak perpaduan dalam Jabatan kerajaan dan GLC..sibuk nak berpuak bergaduh pasal politik masa kerja..cantas mencantas tu dah perkara wajib sebab mereka ni memang tebal sifat kenegeriannya.

||Aku Pemikir|| said...

hmmm...

semua pon kate AUKU menyekat kebebasan bersuara mahasiswa.

tapi jika diberikan kebebasan sangat tengok lah, jadi lah macam ni, ni AUKU masih dikuatkuasakan ni,bayangkan kalau tak ada..

agaknya lebih parah rusuhan yang akan dibuat, agaknya mereka nak tiru demo yang dilakukan sempena 100 hari SBY menjawat sebagai presiden Indonesia.

adakah kita nak jadi seperti negara bertuah indonesia ni? aku dah lama tinggal di sini, tak perlu lah nak ikut demo, nampak jek best tapi sebenarnya suara diorang tak didengar pon, hanya jadi bahan panas media sahaja.

bzz said...

Bila China sibuk membangunkan negara. Mengelakkan dari terjebak dari perangkap politik dan barat utk terus maju. Di Malaysia, pelajarnya dihantar dan dibiyai utk belajar. Tapi masih sibut berpolitik. Belajar entah kemana, nasihat mak ntah ingat ke tidak.

Pemuda UMNO Bahagian Tapah said...

Harap sdr. dan rakan2 yg lain bersabar. Sy sendiri baca rungutan sdr ini dan pernah juga baca post2 yg lama tantang isu yg berkaitan amat rasa ralat dan geram. Ada yg dib eri jawatan dlm JAKIM dll. PANAS hati sy bila memikirkannya. Adakah mereka ingat, graduan2 pembangkang ini boleh dilentur dgn memberi muka dlm jabatan kjaan ?! Pd sy, perkara begini tidak boleh dibiarkan.

Anonymous said...

BETUL SANGAT2 AZRI....YANG BERJUANG DIABAIKAN....YANG MENENTANG DITATANGKAN...PATUT MEREKA2 INI YANG PERLU DI......FIKIR LA SENDIRI...

Pak Tam said...

Maaf, yang salah tetap dihukum spy jadi pengajaran yg lain. Mahasiswa sepatutnya menunjuukkan contoh yg baik kepada ahli masyarakat kecil (pelajar-pelajar sekolah). Wbmana pun siasat dulu jika bersalah mesti dihukum, tk.

C L J said...

Awak yang bakar semangat mereka sambil memasang api pada dadarasanya. Sekarang nak kata jangan ambil tindakan lak......

C L J said...

Pegawai pelaksana ditempat tempat berkenaan tu nak kena disemak la tu. Perancangan itu berlaku dengan rapi semasa Anwar berkuasa dahulu. Sekarang dah 12 tahun Anwar hilang kuasa kesinambungannya masih ada ke ? Kena semak lah tu. Wahai mereka yang berkuasa. Kalau tak anda sendirilah nak kena disemak.

Anonymous said...

Orang Kelantan banyak dalam Jabatan kerajaan agak pelik.

Anonymous said...

Orang Kelantan banyak dalam Jabatan kerajaan agak pelik.

hatiminda said...

posting yang seharusnya membuka mata hati pihak yg terlibat dan tidak boleh duduk diam perlu mengambil serius hal ini... menyusukan kera yang memang kera akan menyebabkan tangan tuannya luka parah...

Anonymous said...

sebagai pemimpin pelajar di universiti..geram dgn tindakan pentadbiran uni yg takut nak ambil tindakan pada geng perosak ni...persatuan/kelab lain kena ikut prosedur...but bila 'mereka' buat program tanpa kebenaran tak der apa pun tindakan yang diambil

kelambuharimau said...

anauar punya anak buah la yang atur sume tu..demi anuar ibrahim agama bangsa dan negara rela digadaikan

Anonymous said...

Kalau Timbalan Menteri yang org UMNO pun sokong budak Pro-pembangkang ape citer beb...Dia tu betul2 UMNO ke?? atau masih jadi balaci Anwar...Inilah masalah kerajaan, lantik org tak pikir impak politik...geng2 aku masa berjuang di kampus dulu tidak dipedulikan langsung..budak2 pro-pembangkang dibelai2...benda macam ni yg buat golongan muda menyampah dengan UMNO...

Anonymous said...

Satu luahan rasa yang sepatutnya orang2 yang memegang tampuk kuasa sudah lama BANGKIT SEDAR dari lamunan panjang dan ambil tindakan yg sewajarnya!
Aku sendiri mengenali ramai puak2 dan juak2 yang aktif maupun pasif dalam gerakan anti establishment dengan sentimen mereka yg taksub pada pakatan rakyat esp dr Kelantan...ironiknya, ramai antara mereka adalah penjawat awam..senang kata makan gaji ngan gomenlah..!
Ramai dari kalangan mereka adalah
GURU2 Sekolah, Pensyarah2 Uni Awam, pegawai2 GLC.
Kebanyakkannya cenderong pada membenci kerajaan.
Yang heran tuu, kalau anak2 diorang dapat masuk SBP/Univ Awam...takder segan silu, berlumba nak dihantarnya kesana! Ini realiti..! Tak caya? buat homework sikit.
Aku pernah tanya..hampa tak takut ka, anak hang kena brainwash ngan propaganda gomen? Habis kuat diorang sengih jer...ataupun diorang kata, "Nak buat lagu mana, ini rezki jgn ditolak!" Mak aii, jijik betul aku tengokkan prangai camnie..lebih kurang mcm "makhluk dua alam".Bermuka-muka!
Aku tak salahkan bulat2 kebencian mereka, mungkin ada sebab2 tertentu..Cuma yang heran tu, diorang ni dah COP BN ni dgn mcm2 cop yg durjana, kenapa masih mengguna pakai segala macam kemudahan yg disediakan kerajaan BN? Lepas tu, dahlah tak tau berterima kasih, dicaci maki lah pulak...bagus tbtul amalan diorang nie...agak2 boleh buat penimbang berat kat akhirat takk!? Jangan berat kekiri sudahlahh.
Puak nilah jugak kalau tak dapat apa juga permintaan/ permohonan mereka..satu alam dijajanya cerita ketidakadilan yg mereka alami...KONONNYA.
Aku sendiripun ada beberapa perkara yang aku tak berkenan ngan puak2 BN nie...even until now, sebahagian BESAR dari mereka-BN masih dengan khayalan utk membesarkan lagi TEMBOLOK yang dah nak meletup tuu...yalah, namapun nafsu, bagi 2 nak 3! Tapi pada aku orang2 yang kononnya nak menjatuhkan BN nie, janganlah korangpun sama teruk perangai korang macam org2 BN tuu...aku tengok kebelakangan nie...lagi teruk dari BNpun DAH ADA...!
SS

Aku LA said...

CAREER DEVELOPMENT UNIT

Mohd Najwan bin Halimi
Assistant Secretary 2
03-8871 1082
najwan@mot.gov.my

http://www.najwanhalimi.com/

Bro,

Ini antara orang ANUwar yang terlepas masuk dalam Ministry of Transport. Siap jadi PTD M41.
Kononnya masuk PTD sbb nak siapkan diri sblm Anwar Jubor jadi PM.

Dulu kutuk kerajaan kaw2 dalam blog dia.skrg jilat kerajaan balik. AKu rasa dia antara dalang yang bocorkan maklumat kementreian kepada pembangkang. dia dulu budak UNITEN, yang dedahkan kisah saiful. Harap sapa2 boleh amek tindakan.

Satu Contoh Budak X Sedar Diri said...

CAREER DEVELOPMENT UNIT

Mohd Najwan bin Halimi
Assistant Secretary 2
03-8871 1082
najwan@mot.gov.my

http://www.najwanhalimi.com/

Bro,

Ini antara orang ANUwar yang terlepas masuk dalam Ministry of Transport. Siap jadi PTD M41.
Kononnya masuk PTD sbb nak siapkan diri sblm Anwar Jubor jadi PM.

Dulu kutuk kerajaan kaw2 dalam blog dia.skrg jilat kerajaan balik. AKu rasa dia antara dalang yang bocorkan maklumat kementreian kepada pembangkang. dia dulu budak UNITEN, yang dedahkan kisah saiful. Harap sapa2 boleh amek tindakan.

Anonymous said...

betol tu bro..
gua sokong sangat2
budak2 pro A kuar2 je kena tendang rata
budak2 diaorang keje best2
posting dekat2
x de pulak di ambil tindakan
Menteri KPT dgn Timbalannya pun sama ajer..

Anonymous said...

Gantungkan semester pljr2 yg berdemo, dan tukarkan k/tangan yg pro pembangkang ke kwsan pendalaman atau cold storage, kerajaan kena tegas sebelum tibanya PRU13..........

Anonymous said...

hi all

I just wanted to introduce myself to everyone!

Can't wait to start some good conversations!

-Marshall

Thanks again!

Anonymous said...

Greetings

It is my first post here wanted to say hi

Byebye

samdol said...

rendahnya tahap poemikiran umno totok nih...