>

Thursday, December 31, 2009

Kalimah Allah : Jangan Biar Missionari Kristian Selewengkan Umat Islam

31 Disember 2009, hari terakhir dalam 2009, menyaksikan keputusan mahkamah menyebelahi permohonan Gereja Katholik untuk menggunakan kalimah Allah SWT di negara ini. Jika menurut keputusan mahkamah tersebut, The Herald dan penerbitan bukan Islam yang lain, selepas ini boleh menggunakan kalimah 'Allah' sebagai terjemahan bagi perkataan 'Tuhan' dalam versi bahasa Melayu mereka. Malapetaka akidah yang besar bakal berlaku di Malaysia.

Di Forum Restoren, Jalan Margorejo, Surabaya, Indonesia sudah ada gereja yang dinamakan sebagai "Gereja Allah Baik (GAB)". Gereja ini dibuka pada Januari 2001 dengan keahlian awal sejumlah 30 orang sahaja. Kemudian pada 2004, jumlah keahlian kemudian bertambah menjadi 400 orang. Gereja ini dibuka 24 jam. Beberapa lagi gereja yang menggunakan kalimah Allah adalah Gereja Bahtera Allah yang terletak di Cilandak Kota, Jakarta Selatan dan Gereja Sidang Jemaat Allah yang terletak di Tangerang, Bandung. Apa akan jadi kalau GAB, Gereja Bahtera Allah dan Gereja Sidang Jemaat Allah ini membuka cawangannya di Malaysia?

Calvary Church Centre yang terletak di Bukit Jalil. 6 tingkat dan keluasan 600,000 kaki persegi, dipercayai antara yang terbesar di Asia Tenggara. Tidak cukupkah lagi agama Kristian diamalkan secara aman dan damai di Malaysia ini? Tidak perlu lagi mendesak dan menggesa kerajaan agar membenarkan penggunaan kalimah Allah lagi. Apakah mubaligh Kristian sengaja menggunakan isu kalimah ini untuk mencapai agenda-agenda lain di Malaysia?


Sila lihat kes yang berlaku yang di gereja Gading Tutuka, Surabaya ini pada 3 Jun 2007. Jika ada umat Islam yang marah selepas ini, tentunya pertubuhan hak asasi dan wartawan luar akan melabelkan umat Islam di Malaysia ini sebagai pengganas. Maka senanglah missionari menjajah kembali. Sekarang ini pun, isu kalimah Allah ini sudah pun diperjuangkan oleh NGO dan wartawan asing. Siapakah mereka sebenarnya? Tidak sedarkah bahawa semua ini adalah grand design missionari Kristian?

Jika umat Islam tidak bersatu. Akan berjayalah missionari Kristian untuk menyelewengkan akidah dan mengembangkan ajaran agama mereka di negara ini. Orang Islam di Malaysia perlu melihat isu ini secara sepakat. Usah menjadi dalang membantu menjayakan missionari Kristian ini. Nilaikanlah isu ini secara bersama dan konsesus demi kesucian agama. Apakah kita mahu lihat di Malaysia ini, kalimah Allah SWT digantung di gereja? Kalimah Allah SWT ditulis dalam Herald Tribune, kemudian kertas tersebut digunakan untuk tujuan yang tidak sepatutnya. Dipijak, dilap atau dibuat untuk perkara tidak sewajarnya. Siapa yang hendak tanggungjawab nanti jika anak cucu di masa depan keliru tentang rumah Allah. Masjid atau gereja katholik?, kerana kedua-duanya ada kalimah Allah. Sebelum segalanya terlambat, marilah kita kemukakan bantahan. Apa salahnya demi agama, ketepikan sekejap perbezaan pendapat. Bersatulah di tahun 2010 ini demi agama Islam.

Wednesday, December 30, 2009

Pakatan Rakyat Pengkhianat Agama: Roboh Dewan Mengaji Al Quran

29 Disember 2009, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) merobohkan dewan orang ramai di Flat Gugusan Melati, Kota Damansara kerana dewan tersebut dikatakan tiada permit. Sejak 2005, dewan tersebut telah dijadikan pusat mengaji Al-Quran kepada kanak-kanak di kawasan sekitar Flat Gugusan Melati (baca sini).

“Saya hendak pergi mengaji seperti biasa, tiba-tiba tengok dewan sudah kena roboh, jadi saya baliklah ke rumah dengan perasan hampa. Saya sudah mengaji Al-Quran sampai juzuk 18, cita-cita saya hendak khatam Al-Quran tahun hadapan, mengaji di sini bagus kerana ustazah ajar kami sampai pandai, lagipun belajar di dewan ini luas dan selesa,” kata Mohd Arshad Thaqif, seorang kanak-kanak berusia 13 tahun yang belajar di dewan yang telah dirobohkan tersebut. Apakah dosa kanak-kanak ini?

Dewan mengaji Al Quran terbabit terletak dalam kawasan Dr Nasir (ADUN Kota Damansara, Presiden Parti Sosialis). Di manakah Presiden parti tersebut ketika dewan dirobohkan? Alasan tiada permit digunakan untuk menafikan hak kanak-kanak kecil bagi mengaji Al Quran. Biarpun sudah diberi memorandum bantahan, namun tiada seorang pun pegawai Khalid Ibrahim yang mahu menerima dan mendengar rintihan dari penduduk Islam di Flat Gugusan Melati. Apakah Khalid Ibrahim berani merobohkan kuil-kuil yang tiada permit di Ijok?

Selepas ini Khalid Ibrahim dan wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat akan mengambil sikap lepas tangan dan mula menyalahkan orang lain sebagai kambing hitam. Pakatan Rakyat sudah terbukti bertindak secara tidak berperikemanusiaan kepada kanak-kanak Islam. Xavier masuk masjid, Teresa Kok pakai skirt masuk masjid, cadangkan duit zakat pada bukan Islam, serah tanah wakaf kubur pada persatuan perkuburan bukan Islam, kecam tulisan jawi, minta azan diperlahankan di Bandar Kinrara, cadang rumah ibadat bukan Islam lebih 10,000 kaki persegi, Khalid Samad mahu benarkan kalimah Allah untuk bukan Islam dan terbaru roboh dewan mengaji Al-Quran.Pakatan Rakyat layak digelar Pakatan Pengkhianat Agama. PAS, PKR dan DAP merendahkan martabat agama Islam di Selangor. Orang yang mengaku bogel dibela habis habisan, budak-budak mengaji Al Quran diusir dengan merobohkan dewan. Inikah cara merakyatkan Selangor? Nik Aziz boleh kata blogger celaka, apakah pula title yang mahu Nik Aziz berikan kepada mereka yang robohkan dewan mengaji Al Quran?

Saturday, December 26, 2009

Kemalangan Maut

Awal pagi tadi, 26 Disember 2009, 10 orang penumpang bas ekspres maut di km 272.7 Lebuh Raya Utara Selatan, Ipoh. Menurut Marziana Mahmud (salah seorang penumpang bas), "Bas dipandu dalam keadaaan tidak stabil, terhoyong-hayang ke kiri...kanan sebelum kejadian,". Difahamkan pemandu bas tersebut baru sahaja mengambil giliran memandu bas di Simpang Pulai dan memandu bas dalam keadaan mengantuk.
Yang menjadi mangsanya adalah orang awam. Setiap kali berlakunya tragedi dan kemalangan maut, pelbagai pihak akan dituding jari sebagai punca kesalahan. Masalah tetap juga berulang dan berulang. Bila mahu membeli tiket bas, mulut yang menjual manis bagaikan gula. Bila sudah naik atas bas, layanan yang diberi kadang-kadang tidak serupa dengan layanan di kaunter tiket. Bila memandu, ada yang berhemah, ada yang mahu kejar trip malah ada mengantuk memandu mengadai nyawa orang lain. Biarpun Perdana Menteri sudah menjenguk sendiri Puduraya, namun keadaan di Puduraya sendiri masih lagi teruk terutamanya di bahagian platform bawah. Menunggu pengganti Puduraya, masih belum siap siap lagi. Semuanya menunggu pahat diketuk barulah hendak berubah. Ini masalah rakyat, perlu didahulukan penyelesaiannya.

Sunday, December 20, 2009

Kenapa Raja Petra Bersembunyi Di Luar Negara?

Mengapa Raja Petra lari ke luar negara sejak 8 bulan lepas? Pada awalnya, katanya lari ke Australia. Kemudian didapati berada di London pula. Raja Petra dipercayai menyewa salah sebuah unit di pangsapuri mewah enam tingkat. Pangsapuri terbabit dikategorikan sebagai kediaman mewah. Setiap unitnya mempunyai dua bilik tidur, dua bilik air, dapur dan ruang tamu. Banyaknya duit Raja Petra, ada orang tolong sponsor ke? Kalau tidak salah buat apa takut sampai perlu lari keluar negara.
Pada 18 Jun 2008, Raja Petra pernah membuat akuan sumpah mengaitkan Datin Seri Rosmah Mansor dengan pembunuhan Altantuya. Sebenarnya, akuan bersumpah itu adalah satu penipuan. Ianya dibuat semata-mata untuk mempengaruhi persepsi publik dan menguatkan dakwaan tentang artikel ‘Let‘s Send the Altantuya Murderers to Hell’ yang ditulisnya pada 25 April 2008. Akibat artikel tersebut Raja Petra didakwa mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan. Raja Petra gagal hadir dua kali ke mahkamah pada 23 April 2009 dan 23 Mei 2009. Selepas itu, Raja Petra lari setelah dua kali waran tangkap dikeluarkan terhadapnya.

Anwar juga pernah lari dan bersembunyi di Kedutaan Turki bila berhadapan dengan kes liwat. Anwar beri alasan ada orang mahu membunuhnya. Kemudian Anwar tangguh-tangguh kesnya. Bezanya dengan Raja Petra, Anwar langsung tidak berani bersumpah.

Raja Petra pula hanya berani bersumpah palsu sahaja. Bila dipanggil untuk kebenaran diadili, Raja Petra lari. Ini jelas membuktikan sumpah Raja Petra palsu. Orang salah memang suka sembunyi, lari, tangguh kes dan takut bersumpah. Hairan benar, mengapa masyarakat masih lagi percaya pada persepsi negatif yang direka-reka. Kebenaran tidak dipercayai, sebaliknya persepsi pula yang diambil menjadi kepercayaan. Jangan terlalu mudah terpengaruh dengan dakyah. Buatlah penilaian dan pertimbangan wajar untuk kebaikan bersama.

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah 1431, semoga Allah SWT terus memberkati kita, melindungi dan memelihara negara daripada segala yang tidak diingini.

Wednesday, December 16, 2009

Guan Eng Rasis: Haramkan Silat, Hapuskan Jawi.

"Silat juga kami akan haramkan di Pulau Pinang seperti kami haramkan BTN, kerana dengan silat inilah Melayu begitu angkuh dan kejadian Pemuda UMNO menjulang keris amat ketara perkauman. Dengan diharamkan silat di Malaysia, kami warga Cina dan India akan berasa begitu selamat. Kerana kami mementingkan pendidikan daripada membuang masa" kata Guan Eng dalam Lim Guan Eng Blog Channel pada 16 Disember 2009. Siapa yang perkauman? Kenyataan Guan Eng ini jelas membuktikan DAP memang rasis terhadap orang Melayu.
Silat adalah budaya dan adat resam Melayu. Kenyataan Guan Eng ini jelas berbaur hasutan. Dulu kata hendak perintah macam Umar Abdul Aziz, sekarang sudah lain. Berdasarkan tulisan Guan Eng di Blog Channel, amat ketara niat DAP untuk hapuskan silat, jawi dan budaya Melayu. "Ayuhlah bangun Cina, kuasai dan rebut apa yang Melayu tidak mampu" kata Guan Eng. Sudah tentu selepas ini akan ada penafian tentang tulisan Guan Eng ini. Pihak lain pula akan dituduh sebagai jahat dan pemfitnah. Guan Eng perlu bertanggungjawab. Buat semua orang Melayu, tolak ketepi perbezaan politik, demi agama dan bangsa...ayuhlah bersatu sebelum segalanya terlambat. Orang seperti Guan Eng mempunyai niat lain terhadap agama dan bangsa kita. Sedarlah bangsaku.

Adakah Ini Tidak Rasis?

Berikut adalah chatting antara Ong Siang Ying (21 tahun, seorang pelajar UMT) dengan rakan-rakannya di Facebook. Ong Siang Ying menyatakan dia tidak suka UMT "it's ghost place". Bila ditanya rakannya, Liang Chua "y say ghost place?", Ong Siang menyatatakan "cz too many malays~ i dislike~". Kemudian Liang Chua menjawab pula "haha goverment Uni is like tat d la...malay pxx all...". Ong Siang Ying berasal dari Kulim, Kedah.

Ini adalah antara contoh chatting berbentuk rasis. Nasib baik dalam bahasa Inggeris, kalau dalam bahasa Cina tentu tidak ramai orang Melayu yang faham apa yang mereka pertuturkan. Pihak UMT perlu mengenalpasti pelajar terbabit dan menggesa pelajar terbabit memohon maaf secara terbuka kepada semua orang Melayu. Ini adalah contoh generasi muda yang tidak menghayati sepenuhnya konsep penerimaan budaya dan agama di Malaysia. Marilah kita bersama menegur mereka. Amalkan nilai murni dan hidup saling hormat menghormati di Malaysia. Bersyukurlah menjadi rakyat Malaysia.

Tuesday, December 15, 2009

Nik Aziz dan Anwar Ibrahim Berebut Jawatan

"Sekarang ini saya dilantik (sebagai) mursyidul am (PAS) oleh jawatankuasa agung (parti). Apa salahnya jika (dilantik) mursyidul am bagi Pakatan Rakyat, tidak ada apa (masalah)," kata Nik Aziz dalam Malaysiakini, 15 Disember 2009. Konvensyen Pakatan Rakyat akan diadakan pada 19 Disember 2009 ini. Sudah ada orang yang mahu jawatan nampaknya. Jika Nik Aziz mahukan jawatan "pemimpin rohani" bagaimana pula status Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang?. Sekarang ini pun, orang PAS tidak bertuankan Hadi Awang yang menjadi Presiden PAS tetapi bertuankan Nik Aziz yang berjawatan Mursyidul Am PAS. Mahukah Anwar Ibrahim membiarkan Nik Aziz lebih berpengaruh daripadanya?

Zaid Ibrahim cadangkan Nik Aziz ketuai Pakatan Rakyat. Di mana pula kedudukan Anwar Ibrahim? Orang Pakatan Rakyat hendak dengar cakap Nik Aziz atau Anwar Ibrahim?

Bila Nik Aziz ditanya sama ada jawatan tersebut akan menambahkan bebannya yang sedia ada, Nik Aziz berkata, tidak mengapa selagi "menambahkan pengikutnya". Ini bermakna Nik Aziz memang bercita-cita untuk menguasai Pakatan Rakyat. Bagaimana pula dengan Kit Siang dan Karpal Singh, mahukah mereka menerima "Ketuanan PAS" dalam Pakatan Rakyat? Bagus juga kalau Nik Aziz sudah jadi pemimpin rohani Pakatan Rakyat, moga-moga tiada lagi wakil rakyat yang bertelanjang bogel selepas ini. Mana-mana yang terlampau boleh ditegur selepas ini.

Monday, December 14, 2009

Nik Aziz Perlu Bina Masjid Lebih Banyak Di Kelantan

"Kita memahami apa yang disebut (oleh DAP), dan (ia) bukan berhasrat untuk mempertikaikan agama Islam. Jadi kita menggesa kerajaan memberi perhatian yang lebih kepada bukan Islam." kata Amidi Abd Manan (Timbalan Presiden ABIM) kepada Malaysiakini pada 12 Disember 2009. ABIM sepatutnya menggesa agar kerajaan negeri Kelantan memberi peruntukan yang lebih untuk membina masjid di Kelantan.

Sekurang-kurang kerajaan BN telah memberi RM9 juta kepada bukan Islam dan RM748 juta untuk bina 611 masjid selama 8 tahun di Malaysia ini. Di Kelantan, ada tiga benda yang besar. Yang duduk, berdiri dan tidur yang besar-besar, papan iklan yang besar dan bangunan markas PAS yang dibina dengan besar. Kadang-kadang orang PAS menjadikan markas tempat ibadah mereka menggantikan masjid. Berbeza dengan masjid yang dibina oleh kerajaan BN, tidak memilih warna fahaman untuk beribadat bersama. Selagi berkongsi syahadah yang sama, semuanya berkongsi masjid yang sama.

Nik Aziz mengakui sejak memerintah Kelantan 19 tahun yang lalu, hanya sebuah sahaja masjid yang dibuat oleh kerajaan PAS iaitu Masjid Beijing, Rantau Panjang. Kos membina masjid ini adalah sejumlah RM7.2 juta. Di Rantau Panjang, penduduknya ada 45, 384 orang, (baca sini). Sila buat perbandingan yang rasional, mengapa masjid Cina perlu dibina di Rantau Panjang? Jika PAS Kelantan dapat berdakwah agar Nga Kor Ming, yang membaca ayat suci Al Quran dan Chan Ming Kai (YB PKR Simpang Pulai yang bertakbir dan bertahmid) masuk Islam tentunya ianya baik untuk kemashlahatan ummah. Ini tidak, mereka hanya mempersendakan Islam sahaja.

Sebuah masjid (gambar) di Pantai Sabak, Pengkalan Chepa, Kelantan yang telah rosak akibat hakisan pantai. Masjid ini terletak dalam kawasan Nik Amar, ADUN PAS Panchor. Masjid tersebut akhirnya rosak tanpa sebarang pemulihan daripada kerajaan negeri. Bukan hanya membina, tetapi masjid dan surau yang ada perlu juga diselenggara dengan baik. Janganlah ada pihak cuba bandingkan Islam sebagai agama rasmi dengan agama lain. Sepatutnya di Kelantan, Nik Aziz membina lebih banyak lagi masjid untuk orang Islam. Tidak kiralah orang Islam itu berbangsa apa. Melayu, Melayu Pattani, Melayu Jawa, Melayu Banjar, Bugis, India Muslim, bukan hanya pada golongan Cina Muslim sahaja. Islam untuk semua.

Saturday, December 12, 2009

DAP Cari Pasal Dengan Bahasa Pula


Pada 10 Disember 2009, Karpal mencadangkan agar bahasa Inggeris dijadikan sebagai bahasa rasmi kedua Malaysia. ''Saya menyeru kerajaan untuk menimbangkan dengan mendalam meminda Perlembagaan untuk memasukkan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua". kata Karpal di lobi Parlimen. Karpal menjadikan kes Anwar Ibrahim menyaman Tun Dr Mahathir sebagai alasan menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. Kes tersebut ditolak oleh Mahkamah Rayuan kerana memorandum rayuan dikemukakan dalam bahasa Inggeris. Nampaknya memorandum itu sengaja dibuat dalam bahasa Inggeris. Amat tidak munasabah, tiada seorang pun peguam Anwar yang boleh menulis dengan baik dalam Bahasa Melayu.

Karpal juga turut mengambil perbandingan Singapura untuk menjadikan Inggeris sebagai bahasa kedua rasmi di negara ini. "Bahasa Inggeris, sama ada di sekolah dan pentadbiran, adalah di peringkat terendah sekarang, tidak seperti di Singapura di mana bahasa Inggeris adalah bahasa kebangsaan. Kita tidak boleh ketinggalan kepada mereka" kata Karpal. Mungkin Karpal terlupa bahawa dia adalah warganegara Malaysia. Rasmi hanya untuk satu bahasa sahaja. Untuk menjadi seorang warganegara Malaysia perlu fasih berbahasa Malaysia. Gesaan Karpal ini sebenarnya mencabar Perkara 152, Perlembagaan Persekutuan.

Nga pertahan doa bala dan pecah perut Nik Aziz (Harakah 7-10 Disember 2009, N3). Sebelum itu, Nik Aziz mempertahankan Nga membaca surah "Aura" di Bukit Gantang. Bila Nga mempertikaikan dana pembinaan masjid, ada wakil rakyat PAS yang berhabisan mempertahankan Nga dan menuduh Utusan pula sebagai jahat dan memanipulasikan berita. Jika beginilah sikap orang-orang PAS, jangan marah kalau DAP pula pijak gambar mereka suatu hari nanti. PAS boleh jadi pemaaf kepada mereka yang terang-terang biaDAP pada agama dan bangsa.

"Ada (ahli masyarakat) yang kata hendak buat pesta minum arak. Bila wartawan tanya saya (perkara itu), saya kata, bagi dia minum sampai pecah perut," kata Nik Aziz pada 4 Disember 2009, sambil disambut gelak ketawa penyokong (baca sini). Hendak beri minum arak sampai pecah perut? Minum arak dekat disko golongan sejenis kah? New Sunday Times, 17 Disember 2006, m/s 5. Nik Aziz menyatakan "No alchol served, no mingling or dancing between men and women and no showing of aurat. Welcome to Islamic disco, PAS style". Rupanya di negeri Serambi Mekah pun sudah ada disko. Khabarnya disko itu letaknya di Jalan Zainal Abidin, Kota Bharu. PAS tidak perlu risau kerana DAP tidak akan mempertikai kewujudan disko ini.

Nik Aziz berkata bahawa dia boleh berkerjasama dengan sesiapa sahaja termasuk syaitan untuk menang pilihanraya. Sekarang ini "syaitan" yang dianggap oleh Nik Aziz itu telah biaDAP pada agama dan bangsanya sendiri. Nik Aziz tetap juga akan bekerjasama, begitulah sikap seorang yang dianggap Tok Guru.

Pada 8 Disember 2009, di lobi Parlimen, Nga Kor Ming (Ahli Parlimen DAP Taiping, Timbalan Bendahari DAP Pusat) mempertikaikan kenapa kerajaan BN membelanjakan RM748.26 juta bagi membina 611 masjid antara tahun 2000 hingga 2008. Pada 7 Disember 2009, Kula dan Ngeh mempertikaikan terma "Ketuanan Melayu". 10 Disember 2009, Karpal pula mencabar Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan apabila mencadangkan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua negara. Seolah satu perancangan strategik untuk menyerang Perkara 3, Perkara 152 dan Perkara 153. Berturut-turut ianya diserang. Semua yang berkaitan dengan orang Melayu dipersoalkan. Orang yang cuba pertahankan hak bangsanya sendiri pula dituduh sebagai perkauman. Mengapa tidak dilabel orang yang mencetuskan isu tersebut sebagai rasis?

Thursday, December 10, 2009

Mulut Nazri Perlu Ditutup Oleh Majlis Tertinggi UMNO

Mulut Keng Yaik dan Nazri perlu dizipkan. Tun Mahathir sudah menggesa agar Nazri keluar dari UMNO. Lebih elok Nazri masuk Gerakan sahaja. Setiap hari kalau Keng Yaik bising-bising lagi pasal Ketuanan Melayu, jangan beri ruang pada Keng Yaik bercakap. Nazri boleh suapkan pau ke dalam mulut Keng Yaik, agar mulutnya diam. Beranikah Nazri buat macam itu? Dengan DAP dan Gerakan, Nazri manalah berani.

Lihatlah bila Kula dan Ngeh mempersoalkan Ketuanan Melayu, Gerakan menyambutnya. Bila Ahmad Ismail dibebaskan, PKR pula cucuk jarum supaya Gerakan melenting. Guan Eng akan tersenyum puas, jika Gerakan berboria mengikut lagu PKR dan DAP di Pulau Pinang.

"Sebenarnya Umno tidak pernah mengambil kira perasaan parti-parti komponen. Hakikatnya juga, kedudukan MCA dan Gerakan dalam BN langsung tidak diberi kehormatan oleh UMNO". Lee Khai Loon, Ketua Penerangan AMK, PKR, (baca sini). PKR pula yang sibuk menggesa Tan Sri Koh Tsu Koon (Presiden Gerakan) agar membantah tindakan Majlis Tertinggi UMNO membebaskan Datuk Ahmad Ismail (Bekas Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera). Sebenarnya, PKR yang tidak hormat PAS di Pulau Pinang. Mana janji untuk ADUN Permatang Pasir? Sudah nampak bahawa agenda PKR adalah mahu melaga-lagakan Gerakan dan UMNO di Pulau Pinang. Biarpun sudah diambil tindakan terhadap Datuk Ahmad Ismail, namun PKR menggunakan kesempatan ini bagi memastikan DAP terus untung, jika UMNO dan Gerakan bergeseran sesama sendiri.

Koh Tsu Koon tidak perlu terpengaruh dan termakan dengan gesaan parti lawan. Daripada melayan gesaan PKR dan kenyataan rasis Keng Yaik, lebih baik fokus pada misi tawan kembali Pulau Pinang. Undi UMNO amat penting di Bukit Bendera. Rapatkan barisan.

"Mengapa diam diri? Adakah kamu takut masuk penjara, Jangan bimbang, jika kamu masuk penjara, saya lawat kamu setiap hari dan membawa bersama sup 'shark fin', gesaan Lim Keng Yaik (Bekas Presiden Gerakan) agar ada orang yang berani membantah Ketuanan Melayu (baca sini). Keng Yaik menyatakan tiada mana-mana kaum berhak menjadi tuan kepada kaum lain di negara ini. Keng Yaik barangkali terlupa bahawa Raja Melayu adalah "tuan" di negara ini. Mengikut Perkara 32 (1), Ketua Utama Negara bagi Persekutuan digelar Yang Dipertuan Agong. Hanya Raja Melayu yang layak menjadi Agong. Keng Yaik kena hormati Perlembagaan Persekutuan. Usah cuba bangkitkan sentimen perkauman. Sebagai warganegara Malaysia, apa yang telah termaktub dalam perlembagaan perlu dihormati.

Mengapa orang Melayu susah bersatu dalam isu yang membabitkan agama dan bangsa? Harapkan menteri, menteri pula tikam sesama ahli parti sendiri. Kononnya mahu membela keputusan kabinet. Hakikatnya, mahu melepaskan dendam peribadi. Dituduhnya yang bukan-bukan. Nazri tidak usah berbicara hal yang bukan di bawah kainnya sendiri. Majlis Tertinggi UMNO perlu mengambil tindakan terhadap Nazri. Jika Ahmad Ismail boleh dihukum kerana perkataan "pendatang", Nazri perlu dikenakan tindakan yang sesuai kerana perkataan "bapa rasis". UMNO akan dilihat lemah, jika gagal bertindak secara segera dan konsensus untuk menutup mulut Nazri.

Wednesday, December 9, 2009

Nazri Tidak Berani Kata DAP Rasis

Nazri Aziz (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri) menyifatkan Tun Dr Mahathir sebagai rasis kerana mempertahankan silibus Biro Tata Negara pada 8 Disember 2009. Tun Dr Mahathir membalas dengan menggesa Nazri meletak jawatan dan keluar dari UMNO kerana UMNO adalah parti yang terdiri daripada orang Melayu sahaja (baca sini). "Beliau berada dalam parti yang bersifat perkauman, tetapi dalam masa yang sama mengatakan bahawa beliau anti perkauman dan menuduh Biro Tata Negara bersifat perkauman" kata Tun Dr Mahathir. Tanya pada Nazri, bilakah kali terakhir dia berkursus dengan BTN? Elok dihantar anaknya ke kursus BTN dulu sebelum sibuk menuduh yang bukan-bukan.

Ketika DAP sedang biaDAP terhadap orang Melayu dengan memijak gambar orang Melayu, mempertikai Ketuanan Melayu, mempertikai pembinaan 611 masjid oleh kerajaan dan membuat kenyataan yang bertentangan dengan Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan, Nazri hanya berdiam diri. Tidak berani berlawan dengan musuh sebenar yang lebih bersifat perkauman. Ini tidak, diambilnya keris, ditikamnya bekas gurunya sendiri dari belakang. Rasanya, Nazri perlu mendengar nasihat Tun Mahathir dan keluar dari UMNO. Parti biaDAP tersebut amat rasis. Namun seorang Menteri yang dipilih oleh orang Melayu di Padang Rengas untuk mewakili suara Melayu kecut perut melawan kebiaDAPan DAP. Sila minta maaf kembali pada negarawan negara. Kenyataan Nazri banyak yang mengelirukan. Bermuhasabalah Nazri. Apakah parti yang paling sesuai untuk Menteri seperti Nazri?

Nga Kor Ming BiaDAP: Pertikai Pembinaan Masjid

Pada 8 Disember 2009, di Parlimen, Nga Kor Ming (Ahli Parlimen DAP Taiping, Timbalan Bendahari DAP Pusat) mempertikaikan kenapa kerajaan BN membelanjakan RM748.26 juta bagi membina 611 masjid antara tahun 2000 hingga 2008. Pada 7 Disember 2009, sahabat Nga iaitu Kula dan Ngeh mempertikaikan terma "Ketuanan Melayu". Dua hari berturut turut, tiga orang biaDAP ini telah mempertikaikan soal bangsa Melayu dan agama Islam.

Nik Aziz tentunya akan membela kenyataan Nga Kor Ming ini. Dalam Harakah yang terbaru, mukasurat 3, Nga Kor Ming telah mempertahankan doa bala dan pecah perut Nik Aziz. Sewaktu Nga Kor Ming mempersendakan ayat-ayat suci Al-Quran, Nik Aziz menyatakan tidak salah kerana ada orang bukan Islam mahu mempelajari dan mendekati Islam. Bila Nga Kor Ming jelas mempertikaikan pembinaan masjid, apakah Nik Aziz berharap Nga Kor Ming akan masuk Islam lagi? Sudah tentu tidak. Perkara ini amat sensitif bagi umat Islam, Nga perlu ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Jika tidak, ramai lagi bukan Islam akan mempertikai kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan dalam Perkara 3 Perlembagaan. Kenyataan Nga ini amat racist.

Dalam Sinar Harian, 6 Januari 2008, Nik Aziz mengakui bahawa sepanjang 18 tahun, kerajaan PAS Kelantan tidak membina masjid pun di Kelantan. Nik Aziz menyerahkan tanggungjawab tersebut pada kerajaan pusat BN. Nik Aziz mengakui, sesatunya masjid yang dibina oleh PAS Kelantan ialah di Rantau Panjang, itupun masih terbengkalai sejak 4 tahun lepas. Bagaimana pula dengan tokong besar yang duduk, berdiri dan tidur yang dibina di Kelantan? Inikah yang dinamakan membangun bersama Islam? Tokong dibina tinggi melangit, masjid satu pun tidak dibina, markas PAS dibina besar-besar. Itulah PAS.

Orang-orang Islam perlu bangun dan sedar. DAP sudah semakin kurang ajar dan biaDAP. Satu demi satu hak dan kepentingan orang Melayu dipertikaikan. Mereka berani mempertikai kerana mereka tahu akan ada orang-orang dalam PAS dan PKR yang sanggup bermati-matian mempertahankan mereka. DAP bermain dengan sentimen perkauman dan agama. Tindakan mereka ini perlu dihalang dengan undang-undang yang ada. Mereka bukan lagi hendak berpolitik untuk kepentingan rakyat. Sebaliknya, mereka menggunakan politik untuk bertindak melampau dan biaDAP terhadap kaum pribumi tanah ini. Tuan di tanah ini tetap Raja Melayu. Masanya sudah tiba untuk orang Melayu bersatu demi alif, ba dan ta. DAP sudah terlalu biaDAP. Kalau PAS masih diam, esok lusa, kepala PAS pula akan dipijak oleh golongan biaDAP ini.

Tuesday, December 8, 2009

Kula & Ngeh BiaDAP

7 Disember 2009, N. Kulasegaran (Ahli Parlimen DAP Ipoh Barat, Naib Presiden DAP) berkata "Pandangan saya polisi ketuanan Melayu bertentangan dengan 1Malaysia dan tidak mencerminkan kesejahteraan rakyat negara ini dan sebab itu soalan saya sama ada parti politik MCA, Gerakan turut bersetuju dengan polisi itu," di lobi Parlimen. N. Kulasegaran perlu baca kembali Perkara 10, Fasal 4 dalam Perlembagaan Malaysia yang melarang mana mana pihak daripada mengungkit dan mempersoal hak keistimewaan Melayu. Ketuanan Melayu bukan polisi tetapi ianya adalah legasi. Tidak boleh dihapus dan dipersoalkan. Orang India pun marah kalau diminta hapuskan legasi mereka. Apakah N. Kulasegaran tidak faham bahawa yang menjadi tuan di tanah Melayu ini adalah Raja Melayu? Raja Kula, Raja Ngeh atau Raja Karpal tidak boleh menjadi tuan di tanah Melayu ini. Perkara ini tidak perlu dicabar lagi, hormatilah hak dan legasi orang Melayu.

''Isu ketuanan Melayu tidak patut diteruskan kerana bila kita cakap tentang ketuanan sesuatu bangsa sahaja, ini menunjukkan bangsa lain tidak penting. Sedangkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (Mursyidul Am Pas) kata kita semua datang daripada satu, Adam dan Hawa. ''Dan pada saya sebelum kita Kristian, Hindu atau Muslim kita adalah manusia dahulu. Agama dan bangsa datang selepas itu dan untuk mewujudkan kedamaian kita kena layan manusia lain seperti mana kita nak orang layan kita," kata Ngeh Koo Ham. Tidak racist dan tidak salah menyebut "Ketuanan Melayu", memang Melayu yang menjadi tuan di tanah ini. "Ma Lai Ren", "In Tho Ren" dan "Hua Ren", ini yang disebut dalam bahasa Cina. Apakah selepas ini perlu ditukar jadi "Ketuanan Ma Lai Ren" barulah DAP berpuashati?

Orang Melayu baik pemerintah, pentadbir dan Raja Melayu tidak pernah meminggirkan mana-mana kaum. Orang seperti Ngeh bebas bercakap, memijak gambar orang Melayu dan rakan-rakan Ngeh dalam DAP dan PKR dengan biaDAPnya telah mempersendakan ayat suci Al-Quran dan kalimah Allah SWT. Kalau disumbat ke adalam ISA, mereka akan kata zalim. Hendak sebut nama Melayu pun dikatakan racist, ini memang biaDAP. Disebabkan orang Melayu amat bertoleransi maka DAP menjadi semakin biaDAP. Legasi bangsa dan martabat agama tidak boleh dibiarkan dipijak oleh orang-orang biaDAP ini. Mereka bercakap seperti orang yang lupa sejarah negara ini. Mereka menuntut yang bukan-bukan, sedangkan bila mereka biaDAP segalanya halal bagi mereka. Mereka menjadi biaDAP kerana ada orang Melayu yang mempertahakan kebiaDAPan mereka. Demi alif, ba dan ta, orang Melayu perlu bersatu untuk ajar mereka yang biaDAP ini.

Monday, December 7, 2009

Perut KB Mall Pecah?

6 Disember 2009, seluruh pengunjung pusat membeli belah terbesar di Kelantan terkejut bila tiba-tiba sebuah kereta tembus dari perut bumbung pasaraya tersebut. Kereta tersebut terbalik dan terus terjunam mengenai eskalator. Dua pelajar Kolej Kejururawatan Masterskill Cawangan Kota Bharu terbunuh dihempap kereta terbabit ketika sedang berada di atas eskalator tersebut. Dua lagi pelajar perempuan yang berada dalam kereta terbabit cedera parah. Kejadian ini tentunya mencetuskan tanda tanya tentang struktur bangunan, kontraktor yang membina dan pihak-pihak yang terbabit dalam membangunkan KB Mall.
"Dinding itu dibina dengan bata setinggi 1.8 meter dan tidak terdapat besi di dalam bagi menguatkan dinding itu daripada mudah runtuh" kata Datuk Abdul Rahim Hanafi (Ketua Polis Kelantan) mengulas kejadian di KB Mall. Stuktur dinding dipercayai antara punca utama terjadinya kemalangan tersebut. KB Mall menang Anugerah Retail Development (Kategori Pusat Membeli Belah) pada 27 Oktober 2007. Anuar Tan (Exco Kerajaan Negeri Kelantan) berbangga dengan anugerah tersebut termasuklah wakil rakyat PAS yang lain (baca sini). Menang bersorak gembira. Bila terjadi tragedi sebegini, Kerajaan Negeri Kelantan perlu bertanggungjawab sepenuhnya.


Seronok dan gembira Nik Aziz merasmikan projek pecah tanah. Rakyat Kelantan perlu didedahkan siapakah pemilik tanah KB Mall yang sebenar. Bagaimana tanah itu diberikan kepada pemaju untuk dibangunkan KB Mall. Apakah projek tersebut ada kaitan dengan PMBK yang sedang disiasat SPRM sekarang? Mengapa Ariffahmi tidak mahu letak jawatan segera? Kenapa hendak tunggu sampai Mac 2010 baru hendak letak?

Ketika Nik Aziz sibuk menggesa dan menyeru orang ramai agar berdoa menurunkan bala dan doa pecah perut mereka yang tidak memberi royalti minyak pada Kelantan, tiba-tiba berlakunya kejadian yang meragut dua nyawa di KB Mall. Perut KB Mall pecah ditembusi kereta. Kejadian ini perlu diambil iktibar. Allah SWT Maha Kuasa. Untuk mengelakkan kejadian yang lebih buruk berulang di Tesco atau KB Mall di Kota Bharu, satu siasatan yang menyeluruh perlu dibuat. Berdoalah ke arah kebaikan bersama, moga-moga tragedi tidak sebegini tidak berulang lagi. Al Fatihah buat mangsa.

Saturday, December 5, 2009

Doa Pecah Perut, SMS Kebumikan BN: Nik Aziz & Koid Teng Guan Kena Letak Jawatan

Pada 4 Disember 2009, di Jalan Dato Pati', Kota Bharu, Nik Aziz menyatakan "Perkara ini bercanggah dengan (prinsip) keadilan asasi. Selagi tidak bagi (royalti petroleum), kita doa sampai pecah perut orang itu," (baca sini) . Saranan doa Nik Aziz ini amat keterlaluan. Selepas menggesa orang agar memohon doa bala kepada Perdana Menteri, kali ini hendak minta sampai pecah perut pula. Sehari kemudian, Annual Bakri (Setiausaha Politik Nik Aziz) menafikan "doa pecah perut" itu ditujukan kepada sesiapa (baca sini) .


Sebagai seorang yang dianggap Tok Guru, lebih baik menganjurkan doa kesejahteraan kepada semua orang Islam daripada mendoakan sesuatu yang tidak baik kepada orang lain. Apa akan jadi kalau ada pengikut PAS yang taksub dengan gesaan Nik Aziz ini? Bolehkah Nik Aziz mengawal mereka daripada tidak menyebut nama-nama individu? Nik Aziz perlu bertanggungjawab jika "doa bala dan doa pecah perut" ini menjadikan masyarakat bawahan bermasam muka sesama sendiri. Sudah banyak kekeliruan ditimbulkan daripada lidah Nik Aziz. Apakah penasihat Nik Aziz sengaja membiarkan Nik Aziz turun cepat dengan tidak menegur perbuatan Nik Aziz? Demi perpaduan Islam, Nik Aziz perlu letak jawatan. Cukuplah 19 tahun.
Pada 1 Disember 2009, Koid Teng Guan (ADUN DAP Sungai Pinang) mengaku telah menyebarkan SMS yang ditulis dalam bahasa Cina yang menyeru rakyat Pulau Pinang untuk 'kebumikan' BN dan bersembahyang untuk roh mereka pada perayaan 'Qing Ming' itu dipercayai disebarkan kepada lebih 700 individu (baca sini). Pada 24 Julai 2008, Koid 'ditangkap' kerana menghantar soalan bertulis yang ditiru daripada bekas ADUN Datuk Keramat. DAP memang tidak pernah insaf dengan kesalahan yang mereka lakukan. Apakah tindakan Koid ini tidak racist? Ini kerana jika kebumikan "BN" di Pulau Pinang termasuklah sekali UMNO. Sama seperti Nik Aziz, Koid juga perlu letak jawatan. DAP parti biaDAP.

Thursday, December 3, 2009

Chan Ming Kai, ADUN PKR Bertakbir & Bertahmid.

Jika sebelum ini Nga Kor Ming (Ahli Parlimen DAP Taiping) dan Gobalakrishnan (Ahli Parlimen PKR Padang Serai) mempersendakan ayat-ayat suci Al-Quran di atas pentas ceramah PAS, Xavier Jayakumar (ADUN PKR Seri Andalas) masuk ke dalam masjid ketika bulan puasa dan memberi ceramah, Teresa Kok (Ahli Parlimen DAP Seputeh) pernah masuk masjid dengan memakai skirt, kini giliran Chan Ming Kai (ADUN PKR Simpang Pulai) pula bertakbir dan bertahmid dari rumah ke rumah di Kampung Tanjung, Simpang Pulai pada 19 September 2009, iaitu pada malam Hari Raya Puasa (baca sini).

Chan Ming Kai sedang menyampaikan 'kuliah pendek' di Surau An-Nur, Pengkalan pada satu majlis pengagihan bubur lambuk. Kalau Xavier berceramah dalam masjid di Selangor, di Perak pula wakil rakyat bukan Islam dari PKR telah memberi kuliah di surau. Apakah sudah tandus terus ustaz dari PAS hinggakan terpaksa untuk menjemput wakil rakyat bukan Islam memberi ceramah di masjid dan surau? Lihat reaksi orang yang mendengar, apakah mereka suka? Jika benar masuk Islam tidak mengapa, telinga pun tidak akan merah lagi kalau ditanya "sudah potong ke?". Jabatan Agama Islam perlu menyiasat tindakan Chan Ming Kai ini.

Chan Ming Kang mengikut kumpulan surau bertakbir dari sebuah rumah ke rumah yang lain di Kampung Tanjung pada malam raya (lihat video ini). Apakah tiada seorang pun daripada kalangan orang Islam di situ yang berani menegur Chan Ming Kang? Tindakan Chan Ming Kang ini jelas menghina kesucian agama Islam dan kebesaran kalimah Allah SWT. Chan Ming Kang masih tetap sebagai seorang bukan Islam. Perbuatan dan pakaiannya hanyalah untuk tujuan mengambil hati pengundi Islam semata-mata. Malangnya tiada satu pun orang Islam dalam PAS dan PKR berani menegur perbuatan Chan Ming Kang tersebut. Baca Al-Quran sudah, masuk masjid dan surau pun sudah, bertakbir dan bertahmid pun sudah, apakah selepas ini mereka akan membaca talkin pula untuk orang-orang PAS. Jangan sampai sudah dipijak baru hendak sedar.

Wednesday, December 2, 2009

Akhirnya Anwar Hadapi Kes Liwat

Kes liwat yang tertangguh sejak 1 Julai 2008, akhirnya akan dibicarakan pada 25 Januari 2010. Hampir setahun lebih, sesudah banyak kali ditangguhkan, akhirnya Anwar Ibrahim terpaksa menghadapi kesnya sendiri. Anwar memohon membatalkan pertuduhan liwat pada 17 Jun 2009 dengan alasan ia berniat jahat, menindas dan menyalahgunakan proses mahkamah selain merupakan konspirasi politik serta muslihat jahat sama seperti pertuduhan yang dihadapinya pada 1998.

Anwar dan Husam semasa berkempen di Bagan Pinang. Baru-baru ini, Husam bercuti kerana sakit belakang. Sesudah pergi berulang kali ke luar negara untuk merawat sakit belakang, apakah selepas ini sakit belakang Anwar Ibrahim akan berulang lagi?

Tidak habis-habis Anwar cuba menyumbatkan persepsi negatif rakyat terhadap kes tersebut. Hakikatnya, jika benar tidak bersalah, mengapa perlu takut hadapi kes liwat? Mengapa minta berkali-kali tangguh dan digugurkan? Kaji dan lihat satu persatu alasan penangguhan kes. Adakah alasan sengaja diadakan atau tidak dapat dielakkan? Hanya orang yang takut ombak sahaja tidak berani pulang ke rumah yang pernah didirikannya sendiri di tepi pantai. Rakyat perlu menilai kes ini secara substantif dan konstruktif bukan dari sisi negatif yang cuba dipotraitkan Anwar dan media-medianya. Bersama-samalah tunggu 25 Januari 2010. Apa pula alasan Anwar nanti? Mungkin terbang lagi ke New York dan Istanbul untuk mendapat tips-tips terbaru.

Tuesday, December 1, 2009

Rakyat Kelantan Bersuara Mendesak Nik Aziz Turun

"dalam doa sebut nama Najib, sebut nama Zahid. Kesimpulannya ialah kalau...Ya Allah Ya Tuhanku, kalau Mu tengok dua orang ni jadi baik, bukalah pintu hatinya untuk Islam dan iman. Kalau tak dak bakat dah jadi baik, kacau sokmo, turunlah bala supaya orang lain gerun nak tiru dia sama sekali" kata Nik Aziz (lihat video ini). Doa Nik Aziz tersebut sudah pun diucapkan dalam ceramah Hijaratul Rasul pada 7 Februari 2009 di Padang Majlis Daerah Tanah Merah, Kelantan. Maka tidak hairanlah pada 27 November 2009, dalam Astro Awani, Nik Aziz Nik Mat sekali lagi mengulangi akan meminta doa untuk diturunkan bala kepada Perdana Menteri sekiranya tidak mendapat royalti minyak di Kelantan.


Nik Aziz enggan memohon maaf, malah menuduh ulama yang membidasnya adalah sama seperti ulama Yahudi dan Nasara yang menentang Rasullullah SAW. "Akhbar kata ulama bidas. Saya nak tanya balik, ulama benda apa...siapa dia ulama. Di zaman nabi ulamalah yang tentang Nabi Muhammad, zaman nabi, ahli kitab Nasara dan Yahudi dipanggil ulama" kenyataan Nik Aziz dalam Utusan Malaysia pada 30 November 2009 (baca sini). Apakah ulama Islam di Malaysia ini boleh disamakan dengan Yahudi dan Nasara? Ulama Islam disamakan dengan Yahudi dan Nasara, mereka yang mendedahkan cerita tajaan haji RM65,000 (pakej VIP) pula digelar sebagai Quraisy Malaysia.


Pada 14 November 2009, Nik Aziz menggelarkan orang Islam lain dengan panggilan "Quraisy Malaysia" dalam Sinar Harian. Mudah benar Nik Aziz menghukum orang Islam yang lain. Kemudian menyamakan situasi yang berlaku pada dirinya sama dengan situasi yang dihadapi oleh Baginda Rasullullah SAW. Bagi yang taksub, mereka akan ikut dan pegang kuat-kuat hujah Nik Aziz ini. Habis pecah perpaduan ummah kerana taksub pada MB Kelantan ini. Nik Aziz pernah juga gelar DAP sebagai syaitan, tapi sekarang bila "syaitan" itu memijak muka orang Islam, menggelar Islam sebagai "FXXXXING", mempersendakan ayat suci Al Quran malah menolak terus cara pentadbiran Islam, Nik Aziz boleh pula bersekongkol dengan golongan biaDAP itu. Dimaafkan pula mereka, tetapi sesama Islam bila berbuat salah dan silap enggan memohon maaf. Inikah sifat seorang yang dipanggil sebagai Tok Guru?


Akhirnya pada jam 10 pagi, 1 Disember 2009, di hadapan Kompleks Pentadbiran Darul Naim, ratusan rakyat Kelantan hadir untuk membantah tindakan-tindakan Nik Aziz tersebut. Menantu dilantik mengepalai syarikat milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK). Bila didedahkan kepada SPRM, orang yang tidak semazhab terus dipecat dari PMBK. Setelah didesak, barulah menantu mahu lepas jawatan. Untuk menutup isu menantu disiasat dan perpecahan antara team Hussam, team Nik Amar dan team Ariffahmi, Nik Aziz terpaksa cetuskan polemik doa bala kepada Perdana Menteri. Di samping itu, untuk menyedapkan lagi cerita, ditambah pula watak Kolonel Mat agar semua mata tertumpu kepada aktor baru selain menantunya. Nik Aziz wajar letak jawatan. Silalah berundur secara terhormat. Rakyat sudah bersuara, benang yang basah tidak perlu ditegakkan lagi. Undurlah demi perpaduan ummah.