Thursday, July 24, 2008

DAP tidak hormati tulisan Jawi

(Gambar 1: Teresa Kok menunjukan rasa tidak puas hati kepada tulisan jawi di Jalan Taman Seputeh). Teresa Kok bersama dengan sekumpulan penyokong DAP telah membantah cadangan DBKL untuk menulis jalan jalan di Kuala Lumpur dengan tulisan Bahasa Malaysia dan Jawi pada 14 Februari 2008. Teresa complaint tentang tulisan jawi ini sebelum dia membakar dan memanggang lima ekor Encik B selepas pilihan raya ke-12.

(Gambar 2:Teresa Kok sekali lagi menunjuk pada tulisan jawi di Jalan Taman Tan Yew Lai). Apakah tulisan jawi itu sesuatu yang dianggap racist juga?

(Gambar 3: Teresa Kok bersama dengan tiga orang lagi ahli parlimen DAP menunjukkan cadangan nama jalan dalam Bahasa Malaysia, Cina dan India dan diserahkan kepada En Shaari (PA kepada Datuk Bandar KL). Tiada lagi tulisan jawi). Mengapa mereka tidak suka sangat pada tulisan jawi?

Pada 24 Julai, Chow Kon Yeow (Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang) berkata kerajaan negeri PKR dan DAP di Pulau Pinang bersedia menunaikan janji melabelkan jalan dengan bahasa tambahan, selain bahasa kebangsaan di Pulau Pinang. Nama jalan akan dibuat sebagaimana cadangan Teresa Kok pada 14 Februari 2008. Mengapa benci benar DAP pada tulisan jawi? Soal bahasa ini sudah termaktub dalam perlembagaan, jadi mengapa DAP cuba laksanakan perkara ini di Pulau Pinang?. Sedikit demi sedikit, mereka menghimpit dan cuba menenggelamkan identiti orang Melayu. Mungkin kerana logo UMNO itu bertulisan jawi, sebab itulah agaknya DAP benci benar pada UMNO. Apakah orang Melayu dalam PKR hendak bersekongkol sama dengan tindakan DAP ini? Atau ingin mengikut jejak Dr Mujahid Yusof Rawa membantah tindakan DAP ini.
AZRINIZAM IBRAHIM
Presiden Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (GPMM)

28 comments:

Anonymous said...

If you go by Teresa Kok & DAP request, then it's no longer,
Malasian Malaysia, it's

MELAYU MALAYSIA &
CINA MALAYSIA &
KELING MALAYSIA

While we are at it, why not also have the street name in the dialect's of the other smaller racial grouping?

DAP has gone bongkers! PKR what say you!

Anonymous said...

Hairan betul kan...BN sendiri pun tak pernah terlintas nak laksana undang-undang Allah...salahkan DAP dok perlekeh tulisan jawi...DAP ni sama je ngan perangai MCA...tgk apa komen dia orang bila Anwar bawa kes ke mahkamah syariah...

Minta sedara Azrinizam nasihatkan Pak Lah agar jadikan khalifah-khalifah Islam sebagai teladan...banyak contoh leh kita ikut...Khalifah Umar al Khattab, Umar Abdul Aziz...

Malam2 pergi meronda meneliti dan meninjau masalah rakyat...
Menyediakan dua lampu di mana satu untuk urusan peribadi dan satu untuk urusan kerajaan...

Entah bila la semua Menteri-menteri ni nak buat pengistiharan harta untuk tatapan rakyat jelata...sekali ngan anak menantu la...

Then, lagi bagus kalau semua pakat buat sumpah mubahalah kata tak pernah ambik rasuah...buat siaran langsung...sekali ngan Anwar sekali la...baru best...

Anonymous said...

teresa ni patut kena blaja sejarah. mebi dulu die fail kot paper ni sampai bute sangat ngan sejarah.
nak idup kat malaysia buat cara org malaysia
tanah ni ada tuan.
bila-bila pun tuan tanah ni leh ambik balik hak die
tapi nak ke tuan tanah ni buat camtu
dah tak malaysia namenye nanti..
ingat2lah wahai teresa, jgn buat kami terasa

ketam said...

Masalah dgn Pakatan Rakyat ini adalah DAP yg sebenarnya yang berkuasa BUKAN PAS dan PKR.. kerana kebanyakan wakil rakyat PKR pun berbangsa cina yg memang menyokong DAP selama ini..

Yang sedihnya org melayu tak sedar perkara ini terutamanya orang PAS.

Sekarng ni tanpa segan silu mereka memperlekehkan bahasa MElayu,agama islam dan semua perkara yg melibatkan hak org MELAYU.. kenapa PAS dan org melayu PKR tak membantah pasal tulisan jawi itu? tahukah Teresa bahawa dahulu bahasa melayu ditulis dalam tulisan JAWI????

MAna puak melayu dalam UMNO,PAS dan PKR yg boleh menjelaskan perkara ini??

Tolong saudara forwardkan rational ini kepada manusia-manusia yg bernama MELAYU

anakMALAYSIA said...

konon2 nak buat mcm singaporela kot tulis sume bhs... ini Malaysia.. bukan Singapore!!

orchidlaa... said...

Memang tak patut.. baru bp ari, dah mao tuka sume...dok kt Malaysia carik mkn diam2 dahle..jgn dah bagi cawan mintak mangkuk plak.. mmg mangkok ayonler.. takpuas hati btl si teresa ni.. makin mencabar ni...diam2 penuh strategy puak2 ni...

BalkisMR said...

ntahpapetah

Anonymous said...

tulah sebabnya malaysia nie sampai skrg jadi dunia ketiga masih tak maju2 sebab pemikiran rakyat2 yang tak open minded. baru tukar sket dah nak bising...tengok singapore..kejap jer nak maju..bukan cam malaysia..ish susah tul...ape salah nak tukar ke tulisan BM, cina and india? kan malaysia nie ada 3 kaum terbesar...yang penting dia tak tukar undang2..kalau setakat papan tanda tuh nak kene tukar tak de masalah lah...kene bukak fikiran korang sket

Anonymous said...

ini bukan masalah tukar undang - undang or tidak, dan juga bukan nak bandingkan singapore dan malaysia. sila fahami maksud tersirat setiap tindakan DAP harbi. Walaupun nampak kecil hal ini pada anda, tapi ianya membawa maksud sangat dalam. saya yakin anda kurang semangat merdeka dan perjuangan malah tak reti2 nak sedar realiti kuasa Melayu Islam setelah PRU-12.

Anonymous said...

alah biasalah beb tukar papan tanda je. gua tak kisah pun. tukar papan tanda masjid dan kubur orang melayu gua tak kisah gak. Tukarlah tak ada effect pun dengan cari makan gua. gua open beb

Anonymous said...

sbnrnyer ni suma mslah kecil jer kalau nk d'bandingkn dgn msalah yg de skrg..lgpn klau d'bandingkn dgn hak pemberian biasiswa kpd bumiputra, hak2 tanah rezab orang melayu yang d'gadaikn semasa p'merintahab UMNO..ni suma ibarat sebutir pasir kat lautan..cuba la m'jadi jujur..jgn slalu m'cari keslahan orang lain & b'pura2 suci..

~tepuk dada, tanya selera...

Anonymous said...

sucinya kalau orang itu panggang babi kan

Anonymous said...

Ntah....
Nk marah si teresa tu mmg xde guna. sbb dr dulu dia mmg x fhm bahasa melayu pun apatah lg jawi. kena tempeleng br dia fhm kot. tu psl dia beriya2 tuko tulisan kat papan tanda jln. yela mane la tau dia sesat kot dlm prjalanan dia nk pegi mane2 function yg ade panggang ba alif ba ya. tp nk tempeleng si teresa tu x bole sbb dia ahli politik. kalo psl hal tuko tulisan papan tanda ni...rsnye silap org kita gak. yela rmi org kita x tau tulisan jawi ni. jd diorg x amik pusing la kalo tulisan tu tuko jawi ke x. sbb diorg mmg x tau nk baca. so cmne nk selesai kan probs ni tuko je bahasa melayu rumi. xyah ade jawi, cina, india. senang. sbb bahasa melayu kan bahasa kebangsaan. kalo x tau bahasa melayu mskdnye bkn warganegara Malaysia. senang. abis citer..

Anonymous said...

Any comments from Malays PRO PAS dan PKR...

Sekarang ini buang tulisan Jawi and the next step tukar bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris ...at the end we're merempat at own tanah air ..like a Malays singaporean ..

Anonymous said...

ape yang DAP buat ni?aku sendiri tak setuju cadangan buang tulisan jawi tuh..Teresa Kok ni pon beragak la..jaga skit sentimen melayu islam kat malaysia ni..die tak tau ke kite ni ade kelas iqra',kelas belajar bahasa jawi?

kalau diorang boleh ade mandarin,kantonis dan hokkien,kami ade bahasa melayu dan tulisan jawi

Die tak bace sejarah ke?tentang penemuan batu bersurat di terengganu yang menerangkan asal usul kaum Melayu di Tanah Melayu ni?

Tulisan Jawi adalah tulisan Ibunda kite semua, sama seperti bahasa melayu..aku tolak usul Teresa Kok utk menukar papan tanda ni sekeras-kerasnyerr!!!

melayuBerjaya said...

actually tak de bangsa yang boleh merempat di tanah air sendiri...cuma bangsa tuh sendiri yang tentukan nasib mereka...masalah skrg nie ialah bangsa melayu sendiri yang terlalu PENAKUT (tak semua tapi kebanyakan, kan best kalau cam Dr.M), melayu PEMALAS (terlalu bergantung dengan kerajaan), melayu TERLALU LEMBUT (tiada ketegasan), melayu BERLAGAK (masuk universiti dah nak belagak, pada hal berlambak lagi kaum2 lain yang masuk universiti), melayu EGO (nak cari keje mesti nak gaji yang mahal2 sedangkan skill seciput jer), melayu DOESN'T HAVE A GOOD THOUGHT (lihatlah di negara malaysia sendiri berapa banyak jer yang boleh jadi usahawan, kerajaan dah bagi banyak bantuan banyak tapi ramai bangsa2 melayu yang tak nak rebut peluang..alasan sebab MALU atau TAKUT)..dan yang paling harus kita ingat melayu MUDAH LUPA (seperti yang dikatakan oleh Dr.M)...SO JANGAN CUBA SALAHKAN BANGSA2 LAIN KALAU KITA TENGGELAM DI DUNIA SENDIRI TAPI SALAHKAN BANGSA SENDIRI KERANA TERLALU ME 'LAYU'...fikir2 kan lah...

Anonymous said...

HIDUP PR UNTUK CINA DAN INDIA... MELAYU PEGI MAMPUS........JADIK KULI SAMPAI TUA SUDAH...... PEMIMPIN MELAYU DALAM PR JADI PATUNG JILAT JUDO INDIA DGN CINA SUDAH.... JGN CAKAP BANYAK

Anonymous said...

retarded...otak cacat..

Anonymous said...

teresa kok ni nak tggu peluru hidup sampai depan rumah aja..

sejati said...

matnusia mana tu yg ckp pegi mampus kt org Melayu Islam tu? mmg krg asam gelugor dan asam jawa tuh.. die rakyat Malysia ke orang asli malaysia ke atau halimunan.. sdpnya bhs ko... kerana mulut bdn nak binasa org ginilah...

Anonymous said...

hehe..bn tak mau jalankan undang2 islam?...pas telah memerentah kelantan ,kedah,perak...hmmm tak ada ura2 pun nk laksanakan apa yg di perjuangkan ......

di perak pas kongsi dgn dap...apa yg pas boleh buat dpt surat layang kata pas akan jalankan pemerentahan cara islam pun dah kecut anu sampai repot polis...

baik lagi masa bn dulu org melayu bebas...tk payah kena tanya boleh buat ke tak....sbb kawan bn dulu kafir zimmi

Anonymous said...

asal usul orang melayu.. menulis dengan huruf jawi.. bukan rumi..

teresa.. get your history right..

anak jati negara said...

aku ahiran jgak apesal lah die x puas hati kalu ader tulisan jawi..lagipun agama rasmi neagar kan islam..tulisan wkt zman dulu pun dlm tulisan jawi...kira mcm sejara tanah melayulah..sorry kalu aku ckp ni mungkin awk rasa salah atau kasar sorry..

Anonymous said...

dia kan org cina... tu baru ada kuasa skit... klau ada kuasa banyak...???????

beringatla skit... nati sikit2 die nak hapuskan yg berunsurkan islam... dengar2 die nak hapuskan laungan azan... x pun perlahankan... Allahuakbar!!!

nus said...

tulisan jawi harus terus ditulis dan dipaparkan dimana-mana sahaja..Jangan gentar denga bantahan sesetengah pihak..ini kerajaan malaysia, dan agama rasminya dalah islam..Kerajaan mempunyai kuasa,dan jangan berlembut dengan sesetengah pihak..Kalau kita mahu memertabatkan bahasa Melayu,tulisan jawi yang berunsur jangan diabaikan..apa pendapat anda semua..

Anonymous said...

Sekadar cadangan...apa salahnya. Tapi kenapa hanya tulisan Cina dan Tamil dan bahasa Melayu rumi.Masukkan sama semua tulisan yang ada di dunia ini. Itu baru antarabangsa.

Boleh tak cadangkan semua tulisan Cina dan Tamil di negara ini dihapuskan, sebab kita dah ada bahasa Malaysia. Bahasa Cina untuk negara China. Bahasa Malaysia untuk orang Malaysia. Okey tak!!!

Anonymous said...

bahasa malaysia memang melambangkan negara ni.. dah lah pendatang, pas tu nak wat negara ni mcm tempat dia.
wabak h1n1,sars semua sebab nak mintak darah babi..

Anonymous said...

Jangan heran le...dulu siapa yang merubah tulisan jawi ke rumi..??
Menteri Pelajaran UMNO juge le....sampai ramai anak Malaysia tak pandai jawi....sampai sekarang.... DAP tu dah kali ke dua dah....