Saturday, January 12, 2013

Betulkah Stadium Penuh? Mari Analisa Gambar Superimpose Ini #KL112


Gambar di atas ini adalah gambar superimpose yang telah dibuat oleh pembangkang untuk mewujudkan persepsi ramainya orang berkumpul di Stadium Merdeka. 

Ulasan 

1) Sila lihat pada warna kuning dan hijau yang ada di tengah tengah stadium, warna kuning dan hijau seolah olah diulang ulang untuk menutup kekosongan yang ada dalam gambar. Mereka menggunakan teknik "Clone Stamp Tool" dalam Adobe Photoshop untuk gambar ini. 

2) Saiz gambar disimpan dalam pixel yang rendah agar bila ianya di zoom maka gambar tersebut akan pecah dan tidak nampak imej sebenar. Sila lihat pada kerusi duduk di stadium, ianya ditambah menggunakan teknik Clone Stamp Tool untuk menampakkan ianya penuh.

3) Imej yang sebenar dan dekat mereka tidak buat teknik tindanan imej dalam kotak yang ketiga. Mengapa tidak buat? Kerana gambar tersebut dekat dan jika disimpan dalam saiz fail yang kecil, tidak banyak membantu untuk penipuan mereka.

4) Lihat pada ruang bulatan 4 yang kosong, juga dibiarkan. Ruang sebegini masih lagi banyak di tengah tengah padang. Dengan teknik photoshop mereka tutup ruang itu untuk meramaikan orang.

5) Jangan tertipu dengan sekeping gambar yang telah pun diubah suai.


6) Gambar di bawah ini dalam size yang besar. Lihat pada kerusi duduk stadium di belakang. Tidak penuh bukan? Juga lihat pada orang yang bersembahyang dalam stadium, juga bukan hanya imej bewarna kuning dan merah sahaja. Penipuan gambar di atas terbongkar. 



6 comments:

Anonymous said...

Dah ketuanya pun kaki kelentong, apa lagi pengikut2nya..

Anonymous said...

Hishamuddin rais raba anu mamat dari gombak masa anwar berucap

Anonymous said...

Hanya umno dan bn yg mampu kumpulkan sejuta pengikut

Anonymous said...

hahahaha... page bodoh untuk orang bodoh... sia-sia keje ko weh.. hanya orang bodoh caye..
oh... komen kene moderate dulu... baru post link video, kompem tak lepas punya... hahahahaha... bodoh nye admin page ni
kita orang bodoh nk ajar jadi pandai, dia orang bodoh nak perbodohkan lagi... mmg haram jadah macam najib kau jugak

Anonymous said...

Tapi sya amat terlalu yakin.....andai kata pas & umno bersatu menghimpunkan ahli & penyokong masing2, angka 1 juta mampu dicapai....

Anonymous said...

Penuh lagu manapun kapasiti stadium merdeka cuma 30 hingga 40 saja. Amboi penuh sesak stadium. Tambahlah 2 atau 3 ribu lagi itu saja. Kalau buat di P. Pinang, Kedah Selangor dan Kelantan, nak dapat 200,000 org susah no.