Tuesday, December 20, 2011

Siapa Sebenarnya Adam Adli?

Berikut adalah pendedahan ekslusif yang dibuat oleh Badut Rakyat.
Ibarat kata pepatah,‘Sekilas ikan di air sudah tahu jantan betina’. Tandanya makin jelas,dari Perhimpunan haram BERSIH 2.0, ‘Walk For Freedom‘ anjuran Majlis Peguam,Seksualiti Merdeka dan terbaru,demonstrasi mahasiswa di PWTC,bendera Perdana Menteri,Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak diturunkan dan diganti dengan ‘Flag of Academic Freedom‘

Hebat provokasi ini,ke arah Revolusi Bunga Raya..



“Bendera Najib diturunkan Adam dan Nash!Bendera ‘Academic Freedom‘ dinaikkan di depan bangunan umno” kata Adam Adli dalam twitternya kepada twitter MahasiswaMsia.



Kita perlu mempertahankan hak untuk bantahan secara aman. Termasuk hak untuk menurunkan mana-mana bendera..” kata Fahmi Reza, seorang pemuda yang sering ditonjolkan oleh kumpulan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender) untuk bercakap isu-isu kemahasiswaan.



“Syabas dan tahniah Mahasiswa !! Anda telah membawa kembali satu ruang demokratik yang penting”, kata Datuk Ambiga Sreenevasan , Pengerusi BERSIH 2.0 yang sangat gembira dengan usaha mahasiswa meneruskan agenda berdemonstrasi sebagai rentetan perhimpunan haram di ibu kota, 9 Julai.

Sebelum itu, Adam Adli pelajar UPSI yang bangga dapat menurunkan bendera Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak pernah bertwitter dengan Anwar Ibrahim pada 15 Disember.



“Malam ini,Pidato Kebebasan Akademik, 9 Malam, KLSCAH, Anwar dan Prof. Aziz Bari”, twit Adam kepada Anwar.

“Insya Allah, saya tiba 10 Malam”, balas Anwar.

Twitter antara Adam dan Anwar itu sendiri sudah menunjukkan mereka pernah kenal mengenali antara satu sama lain,mungkin dalam beberapa siri mesyuarat sebelum ini.

Pidato Anwar dan Aziz Bari adalah anjuran Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) di mana Adam adalah aktivis untuk kedua-dua organisasi underground pelajar itu.

Lebih lanjut lagi di belakang tabir kedua-dua organisasi pelajar itu,AIC (Kelab Anwar Ibrahim) dan AMK PKR juga turut terlibat.

Turunkan Bendera Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak


Dua hari selepas pertemuan di Dewan Perhimpunan Cina Selangor (KLSCAH),maka berlangsunglah satu demonstrasi mahasiswa anjuran SMM dan Bebas di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Dalam perhimpunan itu, Adam Adli ‘bertindak berani’ dengan menurunkan bendera Perdana Menteri, Najib Razak yang berada ditiang hadapan pejabat UMNO Pusat tersebut, dan diganti dengan bendera ‘Akademik Freedom’.

Macam ada kaitan pula Akademik Freedom dengan Akademik Merdeka atau Akadami Freedom yang dilatih oleh Aziz Bari.

Betul ker Adam dilatih oleh Aziz di Akademi Freedom ???Juga,cara modus operandinya seperti ada ‘sentuhan’ Hishamuddin Rais,yang pernah berdemonstrasi merampas ‘kuasa Naib Canselor UM’ semasa era 70-an lalu,sebelum ada kumpulan mahasiswa lain yang diketuai oleh Aziz Shamsuddin merampas semula ‘kuasa’ itu untuk diserahkan semula kepada Prof Diraja Ungku Aziz.

Sepatutnya,Adam tidak terpengaruh dengan idea Anwar atau Isham Rais,dia patut lebih berani lagi seperti ‘membakar diri’ di bangunan PWTC,sebagai meniru Revolusi Jasmine di Tunisia.

22 comments:

ANAK MERDEKA SARAWAK said...

Terbaek!!! Adam Adli harus dibuang dari UPSi.. Camne nak jadi cikgu???

Anonymous said...

Buang saje la, tak lagi menyusahkan orang.

Anonymous said...

blog memfitnah. bertaubat lah admin.
minta maaf saya katakan tapi cara anda memaki dan memfitnah PAS dan DAP serta Adam Adli ternyata salah. mengapa cuba menegakkan benang yg basah. fitnah itu lebih baik dr membunuh!

Unknown said...

bakal guru yang menyesatkan. berguru dengan chegubutt yang sesat dan menyesatkan.

Anonymous said...

Adam Adli pejuang kebebasan. Ikon selamatkan Malaysia. Semangat guru dalam perjuangan politik tahun 60han kembali melalui Adam Adli. Telah lama di tunggu anak muda seperti ini.

Anonymous said...

selagi masuk u d sebabkan kouta..selagi pengajian d biayai duit rakyat..selagi berdemo lebih efektif dr belajar..kononya kebebasan berakademik ttp kebebsan politik..aku xhairan dgn org mcm ni.

Anonymous said...

nampok sgt bengapnya,fitnah itu lebih baik dr membunuh katanya.ko belaja mana?fitnah itu lebih jahat dari membunuh la. eloklah dibuang universiti budak2 mcm ni. dah byk aku tgk budak2 mcm ni mmg jenis hampeh.kt dalam perkhidmatan awam pon, ada ramai yang keje kerajaan tapi pro pembangkang. tu takpe la hak masing2 tapi yang tak tahan bila bercakap bukan main lagi, tapi bab kerja hampeh.dalam seminggu lima hari kerja batang hidung beberapa jam je nampak.lainnya mengular. tau nak kondem kerajaan jer. aku tak tahu la kalau dia yg memerintah kerajaan.hancur.belajar pandai2 tapi org yang bagi pendidikan yang dilipatnya balik.tu ada jgk yg amik mc semata2 nak bantu kempen bini nak bertanding pilihan raya lagi. bagi aku sebelum kita nak betulkan org lain, baik betulkan diri sendiri dulu. kalu dari segi fesyen pemakaian dan rambutnya, nak ker kita tgk suatu hari nanti anak2 terikut2 dgn si adam adli tu?tak ada ketokohan langsung nak jadi guru atau pemimpin. mcm budak2 nakal jer tgk.

KamikazieKl said...

segelintir bakal guru yang akan memusnahkan masa negara.....mujurlah tembelangnya pecah awal,kalaulah sudah berjaya menjadi pendidik?.....

KamikazieKl said...

segelintir bakal guru yang akan memusnahkan masa negara.....mujurlah tembelangnya pecah awal,kalaulah sudah berjaya menjadi pendidik?.....

Anonymous said...

segelintir bakal guru yang akan memusnahkan masa negara.....mujurlah tembelangnya pecah awal,kalaulah sudah berjaya menjadi pendidik?.....

Syafiq Haiqal said...

Apa? Adam Adli pejuang kebebasan? Nampak mcm dia yg tak bersyukur dgn kebebasan sendiri ada lah. Ikon selamatkan Malaysia? I believe it's more towards ikon memburukkan mahasiswa Malaysia. Sedar la sikit. Belajar kat IPTA, bawah kerajaan, dapat bantuan kerajaan, kot yea pun tak suka BN, tak payah nak tunjuk sgt. Dah dpt ijazah nanti nak berpidato, nak berceramah, merusuh, berdemonstrasi, berkempen 24 jam pun tak ada org peduli. Ni sibuk berpolitik. Dah yakin sgt ke boleh cemerlang exam sampai sibuk tumpu benda yang tak sepatutnya? Kalau ni lah modal pendidik masa depan, lupakan jela hasrat nak lahirkan modal insan kelas pertama. Lahirkan perusuh kelas pertama jela jawabnya.

adam boyot said...

entah apa-apa budak mcm adam adli ni,.kalau result bagus kan upsi tu boleh jugak jadi tauladan..tak payah la nak tunjuk hebat,.orang tak pilih jadi calon pilihraya pun klau peragai buruk..

adam boyot said...

entah apa-apa budak sekarang ni kalau result gempak ok gak nak tunjuk hebat,dapat anugerah canclor ke,.ni buat muka tak malu,.tak ada orang suka kalau peragai buruk macam ni

Anonymous said...

Anonymous said...
blog memfitnah. bertaubat lah admin.
minta maaf saya katakan tapi cara anda memaki dan memfitnah PAS dan DAP serta Adam Adli ternyata salah. mengapa cuba menegakkan benang yg basah. fitnah itu lebih baik dr membunuh!

December 23, 2011 6:24 PM
===================================

ayat mana yang penulis blog ini maki hamun ? dan ayat mana pula yang fitnah ? tolong terangkan sejelasnya . adakah kejadian menurunkan bendera di banggunan UMNO itu fitnah ?

apa kaitan umno dalam dasar perjuangan mahasiswa dalam bab auku ? rasa nya BN yang bertanggungjawap dalam pemerintahan negara. adakah adam adli ini terlalu gairah mahu jadi calon pilihanraya dari belajar ? adakah ini juga di kira maki hamun ?

Anonymous said...

saya ada anak ...dan kalau ...saya memang tak mahu adam adli jadi cikgu anak saya...saya tak mahu...budak tu bukan guru...itu barua politik...nanti kecil2 lagi anak kita dia ajar main politik....
tentunya politik menyokong penzina dan peliwat...kalau sokong nabi tak apalah...huhu...harap kpm...tak ambil orang macam ini jadi cikgu...
...kesian anak2

Reza said...

Bila cedera, serbu klinik...ingatkan kuat sangat. Sepatutnya yang cedera patut di 'airlift' dengan helicopter yang di charter khas pemimpin yang mereka sayang.Hantar ke Pusat Perubatan swasta. Kalau ke gov hosp, depa ni nanti tuntut katil hosp pulak pasal suka baring beramai ramai.Menyusahkan orang ramai nak dapat rawatan. Setakat jerit, baring dan histeria, students perempuan sekolah form 2 pun boleh buat.
Sedarlah, majoriti yang berdemo ni hidup pun atas tajuk ptptn. Bawa moto je. Akalu ada yg berkereta pun, parents punya.Isi minyak pun ron95 je, itupun kalau ada bonuslink nak redem 4k point pun merangkak...fahamfaham la. Kalau nak 'jihad' politik pun jadilah pembela ekonom dulu seperti Tony Fernandez yang meliberalkan cara rakyat malaysia travel. Now everybody can fly.Dia x gaduh pun dengan mantan Pm Mahathir. Dulu dia x boleh balik tengok mak dia meninggal pasal tambang mahal. Balik Malaysia dia establish comp yang boleh tolong orang dgn tambang murah. Team dia dengan Pahamin Rajab selesai isu laluan udara dengan rundingan. Itu perangai mereka yang dah invest millions! Siap mortgage rumah lagi tu...Tak ada pekerja MAS kena ugut. Gambar menteri pengangkutan pun x kena vandalize. Baring atas landasan jauh sekali. Learn the mechanics of negotiation, barulah kena dengan status. Negara luar pun memang suka perangai x senonoh ni pasal menunjukkan kelemahan yang boleh dimanipulasi di masa depan. Aku pun selalu travel ikut jalan off toll dari Tg Malim ke IPoh. Dari tingkap kereta di waktu malam, kawasan di situ meriah dengan candle light themed restaurants...settlekan dulu isu couple dikalangan anda, barulah layak nak berpolitik. Substance is more valuable than form.

Reza said...

Bila cedera, serbu klinik...ingatkan kuat sangat. Sepatutnya yang cedera patut di 'airlift' dengan helicopter yang di charter khas pemimpin yang mereka sayang.Hantar ke Pusat Perubatan swasta. Kalau ke gov hosp, depa ni nanti tuntut katil hosp pulak pasal suka baring beramai ramai.Menyusahkan orang ramai nak dapat rawatan. Setakat jerit, baring dan histeria, students perempuan sekolah form 2 pun boleh buat.
Sedarlah, majoriti yang berdemo ni hidup pun atas tajuk ptptn. Bawa moto je. Akalu ada yg berkereta pun, parents punya.Isi minyak pun ron95 je, itupun kalau ada bonuslink nak redem 4k point pun merangkak...fahamfaham la. Kalau nak 'jihad' politik pun jadilah pembela ekonom dulu seperti Tony Fernandez yang meliberalkan cara rakyat malaysia travel. Now everybody can fly.Dia x gaduh pun dengan mantan Pm Mahathir. Dulu dia x boleh balik tengok mak dia meninggal pasal tambang mahal. Balik Malaysia dia establish comp yang boleh tolong orang dgn tambang murah. Team dia dengan Pahamin Rajab selesai isu laluan udara dengan rundingan. Itu perangai mereka yang dah invest millions! Siap mortgage rumah lagi tu...Tak ada pekerja MAS kena ugut. Gambar menteri pengangkutan pun x kena vandalize. Baring atas landasan jauh sekali. Learn the mechanics of negotiation, barulah kena dengan status. Negara luar pun memang suka perangai x senonoh ni pasal menunjukkan kelemahan yang boleh dimanipulasi di masa depan. Aku pun selalu travel ikut jalan off toll dari Tg Malim ke IPoh. Dari tingkap kereta di waktu malam, kawasan di situ meriah dengan candle light themed restaurants...settlekan dulu isu couple dikalangan anda, barulah layak nak berpolitik. Substance is more valuable than form.

Saladin said...

Aku cikgu...aku tahu sangat spesis macam ini..kalau orang macam ni jadi cikgu...pentadbir sekolah dan cikgu2 pening kepala....dia buat kerja ikut suka dia je...murid-murid tah ke mana...maklumlah pandai bercakap...suka cari kesalahan orang untuk melepaskan diri sendiri yang tersepit...harap2 Adam Adli tak jadi guru...ya Allah jauhi orang seperti ini daripada menjadi seorang guru....

Anonymous said...

Kalau korang student baru korang tau la cmna rasa dia..

Anonymous said...

cuba cek adam ni pya akedamik slalunya org cam ni out resultnya. ini satu jln kuar yg mudah bgnya (escapism)

siswa senyap said...

budak mengotor n memburukkan nama UPSI ni patut dibuang je...universiti kenalah tegas ...kalu X ramai nanti yg ikut kelaku macam dia buang jgn X buang!

Anonymous said...

benarkah dia ni anak orang kuat Pas?